Vijesti / Koronavirus

korona kriza

USKORO ONLINE SJEDNICA Evo koji je set mjera donio Grad Ludbreg

USKORO ONLINE SJEDNICA Evo koji je set mjera donio Grad Ludbreg
Ilustracija

'Nastojat ćemo da građani što manje osjete probleme s kojima će se suočiti sve jedinice lokalnih samouprava'...

U Gradu Ludbregu u tijeku su pripreme za sjednicu Gradskog vijeća koja će se održati idući tjedan i to online putem. Na sjednici će se odlučivati o setu mjera za sve kategorije pogođenog stanovništva u tijeku epidemije bolesti COVID-19.

- Na sjednici ćemo smanjiti proračun za nekih 3,5 milijuna kuna, a osigurati 900 tisuća kuna u fond za pomoć gospodarstvu, građanima i tako probati odgovoriti na mjere koje je donijela Vlada i koje smatram dobrima jer pružaju privatnom sektoru i gospodarstvu izdašnu pomoć i nadam se da će upravo ti sektori uspjeti preživjeti ovu situaciju -rekao je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

Grad Ludbreg određene je mjere već pokrenuo.

- Sve dok djeca ne pohađaju vrtiće, roditelji ne moraju plaćati, mjesto u vrtiću im se čuva. Grad je preuzeo financiranje plaća ne samo u gradskom već i u privatnim vrtićima, a naravno očekujemo da se i vrtići prijave na mjere Vlade, a za ostatak uskače Grad Ludbreg - pojasnio je gradonačelnik.

Najavio je i mjere za obrtnike, a odnose se na sve one koji su prema odlukama nacionalnog stožera zatvoreni.

- Usmjerili smo se prema svim kategorijama radnoga stanovništva. Osigurali smo fond od nekih 400-tinjak tisuća kuna, pogođeni gospodarski subjekti, obrtnici moći će ispuniti zahtjev, a mi ćemo osigurati konkretnu financijsku pomoć u mjesečnim iznosima ovisno o broju prijavljenih uz naravno mjere Vlade na koje se moraju javiti što će biti uvjet za korištenje mjera iz gradskog proračuna. Ovim mjerama pridružujemo se borbi u očuvanju ranih mjesta i želimo pokušati pomoći obrtnicima da prežive ovo teško razdoblje - rekao je gradonačelnik Bilić.

Dodao je i kako će takvi subjekti biti oslobođeni plaćanja komunalne naknade i odvoza otpada.

Jedna od pogođenijih grana je i poljoprivreda, ovaj važan sektor u najgorem mogućem trenutku našao se pred zidom. Grad Ludbreg za njih će osigurati dodatnih 300 tisuća kuna.

- U ovom trenutku najugroženije grane su cvjećarstvo i uzgoj bobičastog voća. Osigurat ćemo izravne financijske pomoći u iznosu od 5 do 30 tiusća kuna ovisno o pogođenosti pojedinog poljoprivrednika. Proizvođačima bobičastog voća, prvenstveno jagoda, osigurat ćemo i korištenje hladnjače besplatno u našoj zadruzi, a nadamo se da ćemo uspjeti dogovoriti i dodatni otkup jagoda s nekim od otkupitelja. Razmišljamo i o pokretanju nekih drugih oblika zbrinjavanja voća poput izrade pekmeza i slično - kaže gradonačelnik.

Napominje da se ovim mjerama pomaže onima koji su ovog trenutka najugroženiji, a sve one mjere koje su predviđene proračunom Grada Ludbrega će se i dalje primjenjivati.

- Osigurali smo i dodatnih 200-tinjak tisuća kuna pomoći za sve naše sugrađane koji ostanu bez posla u ovoj situaciji. Predvidjeli smo u tom slučaju isplatu jednokratnih novčanih pomoći. Za njih smo također predvidjeli oslobođenje plaćanja komunalne naknade i plaćanja fiksnog dijela odvoza otpada - kaže gradonačelnik i najavljuje da će ovo biti štedna godina.

- Sve započete projekte nastojat ćemo prema planu provesti do kraja i nastojat ćemo da građani što manje osjete probleme s kojima će se suočiti sve jedinice lokalnih samouprava jer preko njihovih leđa provodit će se Vladine mjere. No ovo nije problem samo Grada Ludbrega već svih nas i unatoč tome želimo pomoći gospodarstvu i našim stanovnicima - poručuje gradonačelnik.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video