Vijesti / Koronavirus

popuštanje mjera

Preporuke HZJZ-a za kulturne programe i manifestacije, multipleks kina ostaju zatvorena

Preporuke HZJZ-a za kulturne programe i manifestacije, multipleks kina ostaju zatvorena
Siniša Sović/Foto agencija Sjever

Ove se preporuke ne odnose na multipleks kina u trgovačkim centrima koja se još uvijek ne otvaraju.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke za održavanje profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija. Kako navode, ove se preporuke ne odnose na multipleks kina u trgovačkim centrima koja se još uvijek ne otvaraju.

Opće preporuke

Na ulazu u prostor posjetiteljima, izvođačima i osoblju treba biti osiguran dozator s dezinfekcijskim sredstvom za ruke te jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekciju ruku. Također, potrebno je na vidljivom mjestu postaviti obavijest o obvezi pridržavanja općih higijenskih mjera i mjera fizičkog distanciranja.

Između publike i izvođača na sceni preporučuje se razmak od 4 metra, a razmak od 2 metra između izvođača pjevačkih dionica te glazbenika s puhačkim instrumentima. Osoblje i izvođači trebaju prije dolaska na posao i izvedbu izmjeriti tjelesnu temperaturu.

Kod kašljanja i kihanja usta i nos prekrivaju se laktom ili papirnatom maramicom koju poslije treba odbaciti u koš za otpad s poklopcem te treba dezinficirati ruke. Pri kašljanju i kihanju treba okrenuti lice od drugih osoba.

Izvedbe i programi u zatvorenim i otvorenim prostorima

Preporučuje se, ako postoji mogućnost, organiziranje umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija na otvorenom.

Preporučuje se unaprijed označiti sva sjedeća i stojeća mjesta međusobno udaljena najmanje 1,5 metara te ograničiti ulazak najviše onoliko posjetitelja koliko ima označenih mjesta. U zatvorenom prostoru preporučuje se omogućiti isključivo sjedeća mjesta. Najveći broj posjetitelja koji istovremeno boravi u prostoru određuje organizator sukladno veličini prostora i vrsti događaja.

Preporučuje se da posjetitelji ulaze jedan po jedan na način da prvi koji ulazi zauzima najudaljenije mjesto u gledalištu, gledajući od ulaza, i tako po redu. Preporučuje se razmak među posjetiteljima od najmanje 1,5 metara kod ulaska, kretanja i izlaska. Preporučuje se da se izlazak posjetitelja organizira tako da izlaze jedan po jedan, i to na način da prvi izlazi posjetitelj najbliže izlazu.

Posjetitelje treba podsjetiti da i nakon završetka programa drže distancu, da se ne zadržavaju u grupama i ne ostvaruju bliske kontakte jedni s drugima. Preporučuje se regulirati izlazak izvođača poštujući mjere fizičke udaljenosti, najbolje odvojeno, jedan po jedan, uz izbjegavanje susreta s publikom.

Što se tiče izvedbi, preporučuje se da se održavaju izvedbe samo sukladno evidenciji i s točno navedenim izvođačima i osobljem. Preporučuje se izbjegavanje fizičkog kontakta, a za izvedbe na kojima nije moguće održavati fizičku distancu, preporučuje se da uvijek iste osobe odrade izvedbu. Potiče se internetska prodaja ulaznica s kojima će posjetitelji direktno ulaziti u prostor.  Nakon izvedbe korištene rekvizite i ostalu opremu potrebno je dezinficirati. Nakon izvedbe preporučuje se da izvođači presvlačenje i tuširanje obave u što je moguće kraćem periodu poštujući mjere fizičke distance. Kad god je to moguće, tuširanje se obavlja kod kuće.

Pojačana higijena prostora

Preporučuje se prozračivati prostor barem dvaput dnevno na minimalno pola sata prije i nakon programa ili, ako je moguće, ostaviti otvoren prozor. Često dodirivane površine koje koristi veći broj osoba neophodno je dezinficirati prije početka i na kraju svake izvedbe i programa, a najmanje dvaput dnevno.

Pri planiranju rasporeda, potrebno je osigurati dovoljno vremena za ulazak i izlazak posjetitelja i izvođača te u slučaju dva uzastopna događanja omogućiti dovoljno vremena za dezinfekciju prostora.

Detaljne upute pogledajte ovdje.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!