Vijesti / Koronavirus

infekcija koronavirusom

'BEZ PRISILE ZA CIJEPLJENJE' Ivan Đikić i tim znanstvenika došli do važnog otkrića

Pratili su kako se ljudske stanice mijenjaju nakon infekcije koronavirusom i otkrili spojeve koji su usporili ili zaustavili razmnožavanje virusa.

Tim našeg poznatog znanstvenika, biokemičara Ivana Đikića, u Frankfurtu je došao do novog otkrića.

Pratili su kako se ljudske stanice mijenjaju nakon infekcije koronavirusom i otkrili spojeve koji su usporili ili zaustavili razmnožavanje virusa.

Ivan Đikić bio je gost RTL-a Danas.

Na pitanje što to znači na konkretnom primjeru, Đikić odgovara:

- To je više timski uspjeh. Pokazali smo što se događa u ljudskim stanicama kad virus uđe i kako iz tog znanja možemo doći do lijekova - kazao je Đikić, a na pitanje koliko smo bliže lijeku ili cjepivu, kaže:

- U svakom slučaju smo bliže znanju, pa kroz ispitivanja možemo doći do lijeka. Lijekovi možda dođu prije cjepiva. Cjepivo čekamo za godinu dana. Nadamo se da ćemo svladati koronavirus putem lijekova - jasno će.

Na jednom od lijekova počela su klinička ispitivanja, koliko bi to moglo potrajati?

- Svako kliničko ispitivanje je nezahvalno predviđati. Sva ispitivanja su ubrzana. Sve to bilo je nezamislivo prije godinu dana - kaže.

Na pitanje, onoga dana kad ga bude, treba li cjepivo za COVID-19 biti obvezno, Đikić odgovara:

- Ako se razvije sigurno i djelotvorno cjepivo, bit će prepušteno ljudima da odluče hoće li se cijepiti. Ne smije biti prisile. Siguran sam da će se ljudi sami odlučiti za cijepljenje - jasno će Ivan Đikić za RTL Danas.

 

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!