Vijesti / Koronavirus

blizu pronalaska

Markotić: 'Cjepivo protiv Covida-19 mogli bismo imati sljedeće godine'

Markotić: 'Cjepivo protiv Covida-19 mogli bismo imati sljedeće godine'
Darko Tomas/Pixsell

Na pragu pronalaska cjepiva. Prvi rezultati su ohrabrujući.

Američka biotehnološka tvrtka Modena objavila je da je njihovo cjepivo za korona virus učinkovito. Već ga dva mjeseca testiraju na dobrovoljcima, pod kodnim imenom mRNA-1273.

Cijepljeni su razvili potrebna antitijela na korona virus čak i u slučajevima kad su dobili najnižu dozu cjepiva od 25 mikrograma te 100 mikrograma dva tjedna nakon prve doze, navodi Jutarnji.

S obzirom na dobre rezultate, Modena je najavila treću fazu ispitivanja, a cjepivo će se tada testirati na više od tisuću pacijenata dobrovoljaca. 

- Pokaže li i treća faza ispitivanja slične, rezultate, možemo očekivati da bi sljedeće godine mogli imati cjepivo protiv Covida-19 - kaže prof. dr. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' za Jutarnji list.

Ona je također naglasila da bi problem mogao biti proizvodnja cjepiva jer Modena ima kapacitet za tek 30 milijuna doza.

- Zaista se ulažu veliki napori da se dođe do cjepiva, a ovo tvrtke Moderna daleko je odmaknulo. Podaci su ohrabrujući. Svi očekujemo da će barem do proljeća iduće godine na tržištu biti neko cjepivo s obzirom na snage koje su se udružile na tom poslu - objasnio je epidemiolog dr. Branko Kolarić za Jutarnji

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!