Vijesti / Koronavirus

TJERALA PRAVICU

VARAŽDINKA ODBILA NOSITI MASKU 'Po kojem zakonu ja to moram učiniti?'

VARAŽDINKA ODBILA NOSITI MASKU 'Po kojem zakonu ja to moram učiniti?'
Slavko Midzor/Pixsell

Ravnatelj bolničkog centra Mario Zovak rekao je da je gospođa 'galamila i prijetila'.

Večernji list objavio je kako je jedna Varaždinka jučer u KBC-u Sestara milosrdnica u Zagrebu odbila nositi zaštitnu masku za vrijeme pretraga.

Kako ističu, ona je 'gotovo dva sata tjerala pravicu jer kao astmatičarka, uvjerena da je negativna na koronavirus, nije htjela staviti masku tijekom pretrage'.

- Tražila sam napismeno po kojem zakonu to moram, na kraju sam napisala pritužbu jer su mi uskratili zdravstvenu uslugu - rekla je.

No ravnatelj bolničkog centra Mario Zovak objasnio je o čemu je riječ.

- Zar mislite da bih ugrozio pacijenta kojeg maska guši? Astmatičara pod terapijom koji normalno diše, međutim, maska ne ugrožava te nije ni gospođu. Moji kolege procijenili su da nema opasnosti od stavljanja zaštitne maske tijekom pretrage i pored svih pacijenata s maskama na licu nije bilo razloga za kršenje epidemioloških pravila, no gospođa nije htjela staviti masku, nego je počela galamiti i prijetiti - rekao je prof. Zovak.

U Hrvatskoj nošenje maske još nije obaveza, već preporuka. U Njemačkoj je, primjerice, nošenje maske obavezno, a kazne za nenošenje idu i do 5000 eura.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video