Vijesti / Koronavirus

ograničenja na granici

Slovenija stavila Varaždinsku županiju na crvenu listu, evo koje mjere vrijede za prelazak granice

Slovenija stavila Varaždinsku županiju na crvenu listu, evo koje mjere vrijede za prelazak granice
Stedul Fabac/Pixsell

Iako je do nedavno Varaždinska županija bila na zelenoj i narančastoj listi, zbog pogoršanja epidemiološke situacije ona se od sada nalazi na crvenoj listi.

Republika Slovenija stavila je Varaždinsku županiju na crvenu listu te od petka za prelazak granice vrijede posebne mjere.

Također, javili su nam se i neki od čitatelja koji su istaknuli kako ih danas na granici nisu pustili u Sloveniju. 

Kako ističe slovensko Ministarstvo unutarnjih poslova, zbog pogoršanja epidemiološke situacije u nekim susjednim i drugim zemljama te posljedičnog sprječavanja unošenja infekcija iz inozemstva i ponovnog pojavljivanja zaraznih bolesti COVID-19 u Sloveniji, dok se minimaliziraju posljedice za gospodarstvo i javni život, uredbom su predviđene mjere na vanjskoj granici i kontrolnim točkama unutarnje granice Slovenije.

Iako je do nedavno Varaždinska županija bila na zelenoj i narančastoj listi, zbog pogoršanja epidemiološke situacije ona se od sada nalazi na crvenoj listi.

Osobe koje dolaze iz zelenih ili narančastih zemalja ili administrativnih jedinica zemalja mogu ući u Sloveniju bez ograničenja.

- Osoba koja nema prebivalište u Sloveniji šalje se u karantenu kod kuće na stvarnu adresu na kojoj će biti smještena. Troškove karantene snosi osoba. Ako strani državljanin koji nema prebivalište u Sloveniji ne može dokazati adresu prebivališta na kojem će proći karantenu, neće mu biti dozvoljen ulazak u Sloveniju ako nisu osigurani odgovarajući smještajni kapaciteti za karantenu – naveli su iz slovenskog Stožera.

Dodaju da kako osoba koja namjerava obavljati posao u Sloveniji šalje se u karantenu kod kuće na adresu navedenu u potvrdi poslodavca, kojom se osoba dokazuje prilikom ulaska u Sloveniju i koju joj poslodavac osigurava prije prelaska državne granice.

Prema tome, stanovnici Varaždinske županije nakon ulaska moraju u 14-dnevnu karantenu ako imaju osigurano prebivalište. Iznimke su osobe koje prevoze robu i koje moraju tranzit kroz Sloveniju obaviti za 12 sati. Iznimke su i nositelji diplomatskih putovnica.

Obavezan je test za osobe koje obavljaju usluge zbog kojih su dobile certifikat nadležnog ministarstva. Također, obavezan je test na koronavirus za osobe koje obavljaju određene ekonomske aktivnosti za koje moraju pokazati dokaz (certifikat i A1 certifikat), a moraju se i vratiti u svoju državu najkasnije 24 sata od ulaska. Ako je osoba zapolena u inozemnoj tvrtki koja pruža usluge u Sloveniji dužna je testirati se i potom može nastaviti s radom, navodi se na revijahak.hr.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video