Vijesti / Koronavirus

ZBOG NEKONTROLIRANOG ŠIRENJA

Čačić predlaže oštre mjere: 'Treba ići na policijski sat, lockdown će se dogoditi sam po sebi'

Čačić predlaže oštre mjere: 'Treba ići na policijski sat, lockdown će se dogoditi sam po sebi'
Patrik Macek/Pixsell

- Kad prijeđemo 450 zaraženih na 100.000 građana, sve zemlje su u tom trenutku to napravile - rekao je Čačić.

Koronavirus je opet ušao u Vladu, a zaražena je ministrica turizma Nikolina Brnjac. Ministri Ćorić i Aladrović završili su u samoizolaciji. Testirana je cijela Vlada, a Radimir Čačić je za Dnevnik rekao o čemu je bilo riječi na sastanku u ponedjeljak.

Ministar financija Zdravko Marić je nakon sastanka s veledrogerijama najavio koliko novca za dugove zdravstvenog sustava kani namaknuti rebalansom. Dio novca će ići za dugove bolnica prema veledrogerijama, a dio i za druge dugove zdravstvenog sustava.

Čačić je rekao da su podaci izneseni te da premijer Andrej Plenković ima potporu partnera za rebalans proračuna za ovu, ali i za proračun za sljedeću godinu.

- Naravno da ima potporu. To je ozbiljno pripremljen i rebalans i budžet. Prihodi su nešto veći, ali su rashodi bitno veći, iz različitih razloga. Jedan dio toga je vezan na ovu priču sa zdravstvom, vidite i sami kako to izgleda, ali i na nekoliko drugi. Ni jedan disonantni ton u tom smislu nije bio prisutan - kazao je Čačić i rekao da je bilo razgovora i o situaciji s COVID-19.

- O tome se još uvijek raspravlja, mjere i na koji način. A važna je i rasprava o Nacionalnoj strategiji vezano na europske fondove i razvoj zemlje - kazao je Čačić.

Ministar Marić kazao je da mirovine nisu upitne, no što će biti s plaćama?

- Plaće nisu ni kakav način otvorene kao tema koja ide ka smanjenju - rekao je Čačić. Navodi da se očekuje rast kroz sljedeće dvije godine.

- Rizici su tu, mi još uvijek nemamo jasnu sliku s COVID, no očekujemo rast od 5 i 3 posto. Mi bi u dvije godine se vratili na startne pozicije - objasnio je Čačić.

- Ovaj današnji pomak od desetak posto u zaduženju koji je već napravljen ne bi bilo moguće držati pod kontrolom 5,4 milijarde iz naših vlastitih sredstava od 6,9 - koliko je išlo u gospodarstvo. I milijardu i dvjesto milijuna još ide u gospodarstvo. 5,4 je naših, vlastitih sredstava jer europski novci još nisu dolazili kad je Vlada krenula - navodi Čačić i kaže da je to bilo moguće samo uz zaduženje.

No, morat će se naći i dvije milijarde za dug drogerijama.

- To nije nešto što je nesavladivo. Pravi problem je generiranju duga - dvjesto milijuna na godišnjoj razini - objasnio je Čačić. Navodi kako danas ta tema nije bila na raspravi.

- Ukupni trošak, minus u zdravstvu je oko 10 milijardi kuna, polovica toga je veledrogerijama, ali problem je u generiranju novog duga. Tu se moraju poduzeti ozbiljne mjere - rekao je Čačić.

- Nisam siguran da će se to moći u trenutku kad se borimo s pandemijom i kad se liječnici i medicinske sestre maksimalno angažiraju na različite načine - objasnio je Čačić i dodao kako se radi o zadatku koji će se morati rješevati u sljedećih šest mjeseci.

Čačić je, kako je rekao, predložio oštre mjere.

- Ovaj dio koji ide prema smirivanju krize, pandemije, u zdravstvenom smislu, morat ćemo tu staviti točku jasnim i čvrstim mjerama, a tu je i policijski sat. Kad prijeđemo 450 zaraženih na 100.000 građana, sve zemlje su u tom trenutku to napravile - rekao je Čačić.

Navodi da bi srednje škole i fakulteti trebali prijeći na online nastavu, jer tu je i prijevoz u pitanju.

- Treba ići na policijski sat od 21 ili 22 sata do 6 sati ujutro. Idemo u hladnije razdoblje, boravak i okupljanja u zatvorenom prostoru i nama će se lockdown dogoditi sam po sebi. Nekontroliranim širenjem zaraze, tvornice će se zatvarati jer će imati nekontrolirano širenje zaraze - kazao je Čačić i rekao da je to njegov prijedlog, a slično je predložio i predstavnik HSLS-a. O tome se još uvijek raspravlja.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video