Vijesti / Koronavirus

U varaždinskoj bolnici

SCENE S INFEKTOLOGIJE 'Ne znam koliko ćemo još izdržati'

SCENE S INFEKTOLOGIJE 'Ne znam koliko ćemo još izdržati'
VTV screenshot

Medicinske sestre i pod velikim su opterećenjem, a uz težak posao, još im teže padaju komentari dijela javnosti.

Kamere VTV-a posjetile su varaždinsku bolnicu i odjel infektologije na kojem se liječe bolesnici zaraženi koronavirusom. 

Medicinske sestre i doktori pod velikim su opterećenjem i pritiskom, a uz težak posao, još im teže padaju komentari dijela javnosti.

Glavna sestra odjela za infektologiju Vesna Šalig pokazala je kako se oblači skafander. Cijeli proces oblačenja traje nekoliko minuta zbog dosta slojeva zaštite.

Na ruke idu troje rukavice, a po jedne se skidaju nakon svakog pacijenta, zatim se stavljaju nove, a donje se dezinficiraju. Naglašava da uvijek moraju biti troje rukavice, a uz njih dolazi i posebna maska sa zaštitnim filterom i vizir na glavi. 

- U tim odijelima je vruće i teško je raditi. Radimo minimalno četiri sata u komadu, imamo razmak od sat vremena, i tako 24 sata... - rekla je Šalig i dodaje. 

Odnos prema pacijentima mora biti blizak. 

- Pacijenti se boje, teško dišu, stavljamo ih na kisik, a mnogo ih je na monitoru. Razgovaramo s njima i tako ih pokušavamo umiriti - naglasila je. 

Kaže da je situacija drugačija nego u prvom valu, jer su sada svi pacijenti s teškom kliničkom slikom. 

- Ne znam koliko ćemo još moći izdržati. U ovome trenutku o tome ne razmišljamo. Ne izlazimo u dućane, šoping centre, ne idemo na nikakve kave. Ne možemo si dozvoliti da postanemo pozitivni. Moje sestre vele da nemaju privatni život. Znam da nemaju, ali doći će i to - optimistična je Šalig. 

Najteže se nose s komentarima u javnosti koji banaliziraju cijelu ovu situaciju.

- Korona je stvarna, ona je tu. Nije to nikakva teorija zavjere. Pacijenti do tri tjedna znaju biti ovdje na odjelu. Jednostavno, ne mogu kući dok su na kisiku - rekla je glavna medicinska sestra Šalig i sve pozvala na odgovornost.

Više pogledajte u videoprilogu. 


Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video