Vijesti / Koronavirus

OB Varaždin

KONTEJNERI KOD INTERNE 'Angažman cijelog osoblja nadmašuje granice ljudske izdržljivosti'

KONTEJNERI KOD INTERNE 'Angažman cijelog osoblja nadmašuje granice ljudske izdržljivosti'
Varaždinski.hr

Postavljeni mobilni kontejneri kod zgrade interne u krugu varaždinske bolnice služe za dijagnostiku pacijenata za hitni prijem.

Ravnatelj varaždinske bolnice Nenad Kudelić i glavna sestra objedinjenog hitnog prijema Nevenka Ivek danas su održali konferenciju za medije i pokazali mobilne kontejnere u kojima se obavlja dijagnostika pacijenata za hitni prijem.

Navode kako je povećan interes za kontejnere koji se nalaze kod zgrade interne u sklopu bolnice. Posljednjih dana pojavile su se informacije da ljudi čekaju na hladnoći i bez hrane i pića ispred spomenutih kontejnera.

Situaciju je pojasnila medicinska sestra Ivek.

- Kad smo se na početku godine susreli s koronavirusom, gledajući Italiju i Kinu, osnovni zaključak svih onih koji su promišljali da se to isto dogodi i kod nas, je bio da je greška njihovih sustava je bila da na početku nisu odvojili pacijente pozitivne na koronavirus od ostalih i zbog toga su imali veliku smrtnost u svojim zdravstvenim ustanovama – rekla je Ivek i nastavila.

- Od samog početka pandemije u Hrvatskoj, imali smo najprije jedan pa drugi kontejner gdje su se pregledavali i dijagnostički zbrinjavali pacijenti s koronavirusom, a danas imamo 10 kontejnera i dvije prostorije izolacije u kojima smještavamo životno ugrožene pacijente. Međutim, ne smijemo zaboraviti da u populaciji imamo ljude koji su imunokompromitirani i imaju prateće dijagnoze u ovom trenutku – navodi medicinska sestra.

Ističe da su svi kontejneri opremljeni sa svime što je potrebno.

- Svi naši kontejneri opskrbljeni su nužnom opremom – kisik, grijanje, dovoljan broj sve opreme koja je potrebna za našu i njihovu zaštitu. Što se tiče samih pacijenata, karakteristično je da se ne mogu planirati kapaciteti za hitni prijem i tu smo na neki način ograničeni. Ima dana u tjednu kada nadmašimo sve kapacitete i u tim trenucima postoji određeno vrijeme kada pacijenti čekaju na pregled i dijagnostičko-terapijsko zbrinjavanje – naglašava i dodaje.

- Nastojimo organizirati da takvim pacijentima osiguramo da bude u kontejneru koji je grijani ili dio čekaonice sve dok ne dobijemo rezultate testa na koronavirus. Koristimo sve svoje resurse na najbolji mogući način i osiguravamo najbolju moguću skrb. Neke stvari nisu moguće. Određeni terapijski postupci zahtijevaju da pacijent ne jede i ne pije tako da svi pacijenti, dok obrada u hitnom prijemu traje i nije određeno koji će se postupci raditi, naši pacijenti ne bi ni trebali jesti i piti – napominje.

Rad u smjenama je povećan, a kapaciteti su došli do krajnjih granica.

- Prije početka pandemije u jednoj smjeni bilo nas je četvero. Sad nas je sedmero. S dodatnim resursima u hitnom prijemu nastojimo zbrinjavati sve pacijente jer ponekad u kontejneru trebaju biti i do četiri sestre. Radimo svoj posao, svi smo profesionalci. Svi smo odabrali svoje zanimanje, ali uvjeti u kojima se trenutno radi i angažman cijelog osoblja nadmašuje granice ljudske izdržljivosti – ističe Nevenka Ivek.

Ravnatelj Kudelić dodao je što misli o novim mjerama.

- Trenutno je u OB Varaždin 185 osoba zaraženih koronavirusom. Od toga je 15 na respiratoru i 3 osobe su umrle u posljednja 24 sata od posljedica koronavirusa. Što se tiče mjera, očekujemo manji priljev pacijenata, ali rezultate mjera vidjet ćemo tek nakon 10 do 15 dana. Nažalost, nisu usvojene sve mjere koje smo predlagali, ali nadamo se da će ovaj paket mjera zaustaviti krivulju koja je u uzlaznoj putanji – rekao je Kudelić.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video