Vijesti / Koronavirus

TKO ĆE PLATITI?

HABIJAN O MJERAMA 'Županija treba podmiriti troškove onima koje je zatvorila'

HABIJAN O MJERAMA 'Županija treba podmiriti troškove onima koje je zatvorila'
PIXSELL

Čačić je dva tjedna forsirao mjere bez ikakvog uporišta i razmišljanja o posljedicama, kaže Habijan.

Vezana vijest:

Koronavirus, koronavirus u Varaždinu 19.3.2020. nove mjere UDOVOLJILI ČAČIĆU Zatvara se ugostiteljstvo, sport, kultura, sajmovi...

Saborski zastupnik, šef varaždinskog HDZ-a i predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća Damir Habijan smatra da bi Varaždinska županija trebala osigurati novac kojim bi se obeštetilo one poduzetnike koji su prisilno zatvoreni stupanjem na snagu novih mjera u subotu.

- Mjere koje je župan inicirao su selektivne i očekujem da inicijator podmiri troškove i predloži kompenzacijske mjere - njegov je stav.

Pa je iznio analogiju.

- Primjerice, u Saboru su izglasane izmjene Zakona o porezu na dohodak kojima će građani imati nešto veća primanja, ali se smanjuju prihodi općina i gradova. No Vlada je pritom izašla s kompenzacijskim mjerama teškima 1,5 milijardu kuna. Sukladno tome, ako je Županija inzistirala na ovim mjerama, a inzistirala je, onda bi ona trebala pronaći sredstva, a ne prebacivati odgovornost na državu - smatra Habijan.

Podsjećamo ga na to da je odluku o mjerama donio središnji Nacionalni stožer Civilne zaštite, koji jednako tako i nije morao udovoljiti prijedlozima koje je forsirao župan Radimir Čačić.

- To je točno, ali župan je dva tjedna nagovarao na ovakve mjere, bez ikakvih analiza i uporišta i ne razmišljajući o posljedicama za one koji su zahvaćeni tim mjerama, kao niti o tome kako da se njima gubici kompenziraju - odgovara HDZ-ov saborski zastupnik.

Kaže da nije protivnik mjera, ali da u ovima koje su donijete na pritisak župana ne vidi opravdanost.

- Nisam epidemiolog, nisam stručnjak, ali sad već postoje istraživanja koja govore kako se širi virus. Pa tako stoji da se 1 posto njih zarazi u restoranu, manje od 2 posto u teretani, u trgovačkim centrima 18 posto, u školama 17 posto... - iznosi neke brojke.

A najveći problem kod nas su, smatra, velika poduzeća.

- U velikim pogonima događa se da ljudi ne prijavljuju kontakte. Jer ne žele ići na bolovanje, kako bi izbjegli smanjena primanja. O tome se ne priča. Jasno, nisam protiv zatvaranja pogona, nego za mjere koje bi i to uzele u obzir. Zatvaranje kafića nema smisla, pa oni su prazni već tri mjeseca, budimo realni. Kino i dosad nije bilo ispunjeno, kazalište praktički ne radi - iznosi argumente protiv ovakvih mjera šef gradskog HDZ-a i zaključuje da ne vjeruje da bi one mogle uroditi plodom.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.