Vijesti / Koronavirus

KORONAVIRUS

BRZI TESTOVI 'Pa neka Čehok plati, a ne da samo nudi!'

BRZI TESTOVI 'Pa neka Čehok plati, a ne da samo nudi!'
Varaždinski.hr

Model za brzo testiranje je kod ministra Beroša na stolu.

Polako se zahuktava primjena brzih testova na koronavirus i u Varaždinskoj županiji. Počelo je proteklog petka, 27. studenoga, u krugu Opće bolnice Varaždin, gdje Zavod za javno zdravstvo testira one koji se prijave preko aplikacije brzitest.com.hr. Cijena je 195 kuna.

- Načelnik županijskog Stožera Robert Vugrin predložio je model ministru Viliju Berošu za brze testove - izvijestio nas je župan Radimir Čačić.

Konkretno, uskoro bi se takvi testovi trebali naći i kod liječnika obiteljske medicine.

- Odmah u startu testovi idu primarcima da mogu na licu mjesta napraviti trijažu. Time se smanjuje pritisak na PCR-testiranje. Barem pola ih se riješi. A svi koji nisu pozitivni na tim testovima se šalju na PCR - objašnjava župan.

Dodaje da će na raspolaganju biti oko 10.000 testova. 

- Ostaje, naravno, pitanje financiranja. Ali ne za testove, nego za rad primaraca, jer to je dodatni posao. Mi možemo kao Županija besplatno dati testove, ali sustav se financira iz središnje države - kaže Čačić.

Pitali smo ga je li spreman prihvatiti financijsku pomoć Grada Varaždina. Gradonačelnik Ivan Čehok je izjavio da je novac za testiranja osiguran i da se Grad 'stavlja na raspolaganje'.

- Pa neka plati, a ne da nudi! Neka otvori račun, gore stavi milijun ili dva milijuna kuna i pozove tvrtke. Ali je to lupetanje koje stalno slušam, to 'na raspolaganju smo', ja od toga nisam vidio ni lipu. I respirator su kupili preko Varkoma, gdje je Grad polovični vlasnik, a ostalo su druge općine - dao je Čačić Čehoku 'upute za postupanje'.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video