Vijesti / Koronavirus

Ne mogu sve testirati

EPIDEMIOLOZI 'Hitno moramo zatvoriti škole, mladi prenose zarazu u obiteljima i javnom prijevozu'

EPIDEMIOLOZI 'Hitno moramo zatvoriti škole, mladi prenose zarazu u obiteljima i javnom prijevozu'
Ilustracija/Damir Spehar/PIXSELL

Nekoliko članova Vladina znanstvenog savjeta sve glasnije iznosi stav da mladi prenose zarazu u obiteljima i javnom prijevozu

Zatvaranje škola – osnovnih u predmetnoj nastavi, srednjih i fakulteta na nacionalnoj razini – prvi je sljedeći korak koji Vlada mora poduzeti kako bi hitno smanjila broj novozaraženih – stav je to nekoliko članova Vladina znanstvenog savjeta koji zastupaju sve glasnije.

Doduše, dio članova drži kako je Vlada već odavno trebala donijeti tu odluku jer mladi, naročito srednjoškolci i studenti, kaže tako za Večernji list Andreja Ambriović Ristov, članica Znanstvenog savjeta Vlade, mogu prenositi zarazu. Uglavnom su, ističe, asimptomatski, ne može ih se prepoznati da su zaraženi koronavirusom i doprinose širenju infekcije, kako među svojim kolegama tako i u vlastitim domovima.

Ne mogu sve testirati

Upravo ta činjenica problematična je u opciji, naglašavaju članovi Vladina savjeta, da ravnatelj svake pojedinačne škole u suradnji s lokalnim stožerom donosi odluku o moguća tri modela nastave koji su na raspolaganju školama od početka ove školske godine s obzirom na to da Hrvatska ne stiže testirati ni sve one sa simptomima, a kamoli sve učenike.

S druge strane, dio lokalnih epidemiologa smatra kako je postojeći model po kojem škole u suradnji s lokalnim stožerima donose odluke o modelu nastave dobar jer im odobrenje Ministarstva obrazovanja u odluci koji će model nastave primijeniti nije potrebno i djeluju u skladu sa situacijom. Drugim riječima, odgovornost je prebačena na ravnatelje i lokalne epidemiologe. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video