Vijesti / Koronavirus

županijski stožer

AKTUALNA SITUACIJA 'Županija bilježi stagnaciju broja novozaraženih zahvaljujući strožim mjerama'

AKTUALNA SITUACIJA 'Županija bilježi stagnaciju broja novozaraženih zahvaljujući strožim mjerama'
Zvonko Lončar

Nakon što je 16 dana Varaždinska županija bila najugroženija regija u cijeloj Europi, od jučer je neslavnu titulu preuzela Međimurska županija.

Županijski stožer civilne zaštite danas, 5. prosinca, održao je konferenciju za medije na kojoj je glavna tema bila aktualna situacija oko koronavirusa te aktualno stanje u Općoj bolnici Varaždin.

Vezana vijest:

Nenad Kudelić, koronavirus, Robert Vugrin korona stanje APELIRAO NA GRAĐANE Kudelić: 'Narednih deset dana očekujemo veliki priljev pacijenata'

Uvodno je govorio načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i zamjenik župana Robert Vugrin.

- Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 319 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je 765 uzoraka.

Varaždinska županija ovime u posljednjih tjedan dana broji 1972 novih slučajeva, a broj novozaraženih unutar 7 dana na 100.000 stanovnika je visokih 1170.

Udio pozitivnih na COVID-19, među testiranim uzorcima simptomatskih pacijenata, jučer je iznosio 52 posto, dok je udio pozitivnih u svim testiranim uzorcima 42 posto.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalaze se 262 osobe s težom kliničkom slikom - istaknuo je uvodno.

Vugrin se osvrnuo i na novu odluku o nužnim epidemiološkim mjerama za područje Varaždinske županije.

Naime, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je, kako je već najavljeno, produžio je valjanost odredbi Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama za područje Varaždinske županije, a koje su bile na snazi od 21. studenog do 4. prosinca ove godine.

Nova Odluka je na snazi do 21. prosinca, a uključuje i posebne mjere za trgovine i trgovačke centre.

- Konstatiramo da dva tjedna od uvođenja posebnih mjera na području Varaždinske županije imamo stagnaciju broja novozaraženih i stagnaciju u udjelu pozitivnih u ukupnom broju testiranih. U ostatku Hrvatske taj broj raste, a jedan od razloga je da su oni kasnije krenuli s restriktivnijm mjerama - kazao je Vugrin i dodao da stagnaciju 'možemo gledati kao dobru vijest'.

- Potvrdu ovih brojki očekujemo i u predstojećim danima, a tek sredinom mjeseca možemo očekivati lakši pritisak na bolnički sustav. Nakon što je 16 dana Varaždinska županija, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, bila najugroženija regija u cijeloj Europi, od jučer je po 14-dnevnoj incidenciji neslavnu titulu preuzela Međimurska županija.

Osvrnuo se i na nove, restriktivnije mjere za trgovine, prodavaonice i trgovačke centre.

- Upravo tamo smo prepoznali rizik. Uveli smo i tražili obavezu trgovina da preuzmu odgovornost u organizaciji rada, da se izbjegnu čekanja. Zatražili smo ne 4, već 10 metara kvadratnih po kupcu.

Dodatno je zaživjela još jedna mjera u županiji, napomenuo je Vugrin.

- Nakon što su sve srednje škole na razini županije na modelu C, nastavi na daljinu, takva je preporuka išla i svim osnovnim školama na razini županije, konkretno, višim razreda, da budu na nastavi na daljinu do 23. prosinca, do početka zimskih praznika.

Konstatirao je da su ravnatelji svih 46 osnovnih i srednjih škola na području županije potvrdili prelazak na nastavu na daljinu.

- Od gradskih škola samo je pola preuzelo ovaj model. Nemam informaciju zašto je tome tako, no podatak govori da najveći broj zaraženih dolazi upravo s područja grada Varaždina.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video