Vijesti / Koronavirus

korona stanje

APELIRAO NA GRAĐANE Kudelić: 'Narednih deset dana očekujemo veliki priljev pacijenata'

APELIRAO NA GRAĐANE Kudelić: 'Narednih deset dana očekujemo veliki priljev pacijenata'
Varaždinski.hr

'Znamo da se bliži blagdansko vrijeme, ali apeliram da građani minimaliziraju odlaske u shopping centre i druženja', ističe ravnatelj Opće bolnice Varaždin.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin, Nenad Kudelić, na danas održanoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Varaždinske županije iznio je podatke o aktualnom stanju u Općoj bolnici Varaždin.

Vezana vijest:

Robert Vugrin županijski stožer AKTUALNA SITUACIJA 'Županija bilježi stagnaciju broja novozaraženih zahvaljujući strožim mjerama'

- Po prvi puta u Općoj bolnici Varaždin na liječenju imamo manji broj pacijenata nego prethodnog dana. Jučer se nalazilo na liječenju 272 pacijenta, a danas je to 262 - rekao je uvodno.

Ipak, rekao je da nas ta brojka ne smije zavarati budući da je uvjetovana 'većim brojem otpusta koji su jučer napravili, ali i dijelom zbog broja umrlih'.

- Trenutno se na jedinici intenzivnog liječenja nalazi 21 pacijent, od kojih je 19 na respiratoru, s time da se jedan pacijent nalazi u Klenovniku, također na respiratoru. Broj umrlih pacijenata je i dalje, nažalost, velik - napomenuo je Kudelić i dodao da 'ova bolest nije bolest isključivo dišnog sustava, već multisistemska bolest koja često izaziva zatajenje brojnih organa'.

Zahvalio se svim djelatnicima koji ulažu izvanljudske napore u zbrinjavanju ovakvih pacijenata.

- Posebno se zahvaljujem onima koji su upućeni na rad u našu bolnicu te nam nesebićno pomažu. Svakodnevno se preko 120 djelatnika Opće bolnice Varaždin nalazi 'van stroja' zbog samoizolacije ili su pozitivni na koronavirus.

Velik broj pacijenata zahtijevao je kompletnu reorganizaciju načina rada u Općoj bolnici Varaždin, istaknuo je.

- Često se postavlja pitanje o popounjenosti kapaciteta. Dakle, Opća bolnica Varaždin ima ugovornih 965 ležajeva - na lokaciji Varaždin 411, Klenovnik dodatni 41 akutni krevet. Trenutno zbog energetske obnove u Klenovniku 60 je ležajeva izbačeno iz funkcije, a u Novom Marofu čak 70 zbog dotrajalosti jednog objekta. Brojke su neke samo na papiru, što znači da Opća bolnica Varaždin raspolaže sa skoro 150 kerevta manje od ranije istaknutog - rekao je.

U te krevete ubrojani su i oni na jedinici intenzivnog liječenja, kreveti dječje kirurgije, pedijatrije, psihijatrije, hemodijalize - svi kapaciteti koji su u punoj upotrebi, ističe Kudelić.

- Kad odvojite rodilište, dolazimo do 314 kreveta dostupnih za liječenje svih pacijenata, a čak 304 kreveta osigurali smo za liječenje COVID 19 bolesnika. Bolnica i dalje zbrinjava palijativne pacijente, kronične, provodi čitav niz dijagnostičko terapijskih postupaka i dalje porađa žene i liječi djecu te onkološke bolesnike. Naravno da je obim usluga koje pružamo u znatnoj mjeri smanjen, jer je velik dio pažnje usmjeren na liječenje iznimno teških bolesnika - kazao je ravnatelj.

Posebno reorganizacijom ustanovili su više različitih odjela koji se bave zbrinjvanjem COVID-19 bolesnika.

- U ovom trenutku na dnevnoj bazi promatramo stanje koje se događa u županiji i trudimo se osigurati dostatni kapacitet.

Bez obzira na brojke posljednjih dana koje obećavaju određeno smanjenje novih slučaja, na temelju podataka Kudelić ističe da u sljedećih deset dana očekuju veliki priljev pacijenata.

- Iz tog smo razloga pripremili dodatne kapacitete, kompletnu zgradu neurologije. Vidjet ćemo dinamiku popunjavanja tih ležajeva. Liječimo bolesnike kakve nikad do sad nismo imali prilike liječiti, a to je iznimno zahtjevano.

Apelirao je i na građane:

- Nisu mjere te koje donose rezultate, već pridržavanje mjera i prilagođavanje našeg života mjerama dovodi do rezultata. Znamo da se bliži blagdansko vrijeme, ali apeliram da građani minimaliziraju odlaske u shopping centre i druženja te smanje mogućnost transmisije građana. Samo na taj način možete nam pomoći održavanju zdravstvenih sustava! - rekao je ravnatelj varaždinske bolnice.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video