Vijesti / Koronavirus

djelatnici su zaslužili

Opća bolnica Varaždin traži privremeno priznavanje statusa COVID bolnice, evo što to znači

Opća bolnica Varaždin traži privremeno priznavanje statusa COVID bolnice, evo što to znači
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Ne radi se o tome da želimo mijenjati način rada naše ustanove, poručio je ravnatelj...

Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva bit će upućen zahtjev za privremenim priznavanjem statusa COVID bolnice Opće bolnice Varaždin.

Kako nam je pojasnio Nenad Kudelić, ravnatelj bolnice, osobe koje rade u COVID bolnici imaju pravo na deset posto dodatka od strane Vlade. 

- Ne radi se o tome da želimo mijenjati način rada naše ustanove. Ministarstvu zdravstva uputit ćemo zahtjev, a o tome odlučuje krizni stožer Ministarstva zdravstva. Da bi on mogao donijeti odluku, kriznom stožeru Ministarstva zdravstva treba se obratiti krizni stožer civilne zaštite Varaždinske županije - pojasnio je Kudelić.

Upravo je na sjednici županijskog kriznog stožera, održanoj u četvrtak, donesena jednoglasna odluka da se pošalje zahtjev kriznom stožeru Ministarstva zdravstva za privremenim priznavanjem statusa COVID bolnice.

- Status tražimo za period od 1. studenog do 31. prosinca prošle godine. Poruka nije poslana s ciljem da postanemo druga nacionalna COVID bolnica. Bili smo druga nacionalna COVID bolnica u piku epidemije. Sad smo, obzirom da postoji odluka Vlade o posebnoj nagradi djelatnicima od 10 posto uvećanja plaće, tražili da nam se prizna status kako bismo našim djelatnicima mogli isplatiti 10 posto, to je bila intencija. 

Kudelić je dodao da će tražiti bonus za sve djelatnike Opće bolnice Varaždin.

- Odluka Vlade govori o djelatnicima koji su radili sa COVID-19 bolesnicima, konkretno, na onima koji su radili na odjelima infektologije i jedinicama intenzivnog liječenja. Mi smo u zahtjevu naveli da je više od 50 posto ukupnog broja pacijenata, koji su liječeni u tom periodu u Općoj bolnici Varaždin, bili upravo COVID bolesnici, tako da su praktički svi djelatnici naše bolnice bili angažirani na liječenju takvih pacijenata - rekao je ravnatelj i dodao:

- Smatramo da nam pripada pravo da nam se prizna da smo bili COVID bolnica.

Još je jednom napomenuo da ne traže da ubuduće liječe samo COVID-19 bolesnike, već samo traže da im se prizna što su odradili.

Čelni čovjek županijskog stožera, Robert Vugrin, potvrdio je da će dopis biti upućen u što kraćem roku, možda već danas.

- Trenutno radimo na finalnim detaljima, ali poslat ćemo što prije moguće.


Vugrin je rekao da je inicijativa došla od strane Opće bolnice Varaždin, a članovi stožera jednoglasno su je podržali. 

- Mišljenja smo da su to djelatnici itekako zaslužili. Nakon što smo sredinom prosinca imali 278 osoba na bolničkom liječenju, pali smo na ispod 130. Nakon tog silnog pada tek smo sad došli na brojku koja je bila najviša na razini Republike Hrvatske na 100.000 stanovnika. Imali smo najveću stopu osoba s težom kliničkom slikom uopće u Republici Hrvatskoj i to poduže razdoblje. 

Dodao je da je bio opterećen kompletan bolnički sustav.

- U  jednom trenutku više od 50 posto pacijenata na bolničkom liječenju bile su COVID pozitivne osobe, tako da su djelatnici bolnice definitivno zaslužili bonus - kazao je zaključno Vugrin.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video