Vijesti / Koronavirus

konferencija stožera

PAD ZARAŽENIH 'Moramo paziti i mjerama suzbiti brzo širenje i treći val'

PAD ZARAŽENIH 'Moramo paziti i mjerama suzbiti brzo širenje i treći val'
Zeljko Lukunic/Pixsell

Danas imamo 174 nova slučaja, ali nažalost i dalje dosta visok broj preminulih...

Po brojkama novozaraženih COVIDOM-19 Hrvatska stoji sve bolje i posljednih se dana bilježe u stotinama, a ne u tisućama. Danas 174 nova slučaja, ali nažalost i dalje dosta visok broj preminulih - 39. Najmlađa osoba imala je 52 godine, prenosi RTL.

Na raspiratoru je 139 bolesnika, 14 više u odnosu na dan ranije. Prosječna dob preminulih je 75 godina.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je kako je u proteklom tjednu 29 posto manje novooboljelih nego u tjednu ranije. Incidencija je 288,9 na 100 tisuća stanovnika u zadnja dva tjedna. Najviša je u Međimurskoj, a najniža u Istarskoj. 

'Od 27 zemalja EU-a smo 7., a ostali imaju višu. Po stopi smrtnosti smo 20. - 1117,6 na milijun stanovnika. Do sada smo cijepili 46.202 osobe, u a SMŽ 4257 osoba. Danas je došla nova tranša cijepiva od 17750 doza koje će biti djelomično za docjepljivanje, a djelomično za proširenje i one koji se žele cijepiti', rekao je Capak. 

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti, rekla je da je izvrsno da imamo manje pacijenata u bolnicama, ali da trebamo biti oprezni. 

'Ne smijemo ignorirati situaciju u Europi. Zbog mutiranog virusa dogodio se visoki porast zaraženih. Ima ga u zemljama u okruženju, i u Mađarskoj. Ako ovaj virus inficira 100 ljudi, mutirani će 170. Ponavlja se ovaj dio od početka pandemije kad se mislilo da možda virus neće ni doći, pa ako i dođe da ćemo ga brzo zaustaviti. Moramo paziti i mjerama suzbiti brzo širenje i treći val koji može biti puno gori od prošlih', rekla je Markotić. 

O popuštanju mjera

O postupnom ukidanju mjera Božinović je rekao:

'Možete očekivati da ćemo razgovarati o epidemiološkoj situaciji. Uzimat ćemo u obzir sve što je relevatno za donošenje odluka. Činjenica je da su brojevi bolji, ali u zemljama u okruženju teško možemo govoriti o stabilnoj situaciji s epidemijom i da nam to otvara neke naročite mogućnosti o popuštanju mjera. Ići će se kroz svaku mjeru i procjenjivati njezin učinak na smanjivanje broja zaraženih. Ni uz najbolju volju ne mogu biti precizniji. Mislim, pogotovo nakon upozorenja oko novog soja virusa, sigurno nećemo riskirati da nam se epidemiološka situacija naglo počne urušavati', pojasnio je Božinović. 

Popuštanje na regionalnoj razini

Dodao je Božinović da prema ovoj Odluci koja je sada na snazi, lokalni ne mogu popuštati mjere.

'Mi možemo razgovarati, postoje neke najave s regionalnih razina, no to sve treba dobro sagledati. Hrvatska je mala, neko popuštanje ono se neće odnositi na stanovnike te regije već može biti faktor privlačenja ljudi iz drugih regija', kazao je Božinović.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video