Vijesti / Koronavirus

RELAKSACIJA MJERA?

O KAFIĆIMA I 'KAVI ZA VAN' Aladrović: 'Za koji dan ćemo imati detaljno razrađene mjere'

O KAFIĆIMA I 'KAVI ZA VAN' Aladrović: 'Za koji dan ćemo imati detaljno razrađene mjere'
Goran Stanzl/PIXSELL

Trenutačne brojke hospitaliziranih, zaraženih i umrlih pokazuju da je tada donesena dobra, kvalitetna i pravilna odluka, rekao je Aladrović

Ministar rada Josip Aladrović istaknuo je u četvrtak da će se sljedećih dana detaljno predstaviti epidemiološke mjere za gospodarstvo nakon 1. veljače, pri čemu će se provesti konzultacije sa svima kojima je trenutačno obustavljen rad, ponajprije s ugostiteljima.

Odgovarajući na pitanja novinara uoči sjednice Vlade o jučerašnjoj objavi Nacionalne udruge ugostitelja (NUU), u kojoj se, uz pozivanje na izvore bliske Stožeru civilne zaštite, tvrdi da će se prvo otvarati hoteli, da se otvaranje restorana planira za početak ožujka, a kafića nekoliko tjedana nakon toga, uz izraženo nezadovoljstvo te udruge da se takve odluke donose bez sudjelovanja struke, Aladrović je podsjetio da trenutačne epidemiološke mjere vrijede do 1. veljače, do kada će se obznaniti kako će izgledati sljedeći set mjera.

"Sigurno će konzultacije, kao i u prethodnim vremenima, biti obavljene sa svima onima koji su zainteresirani. Naravno, tu je poseban naglasak na ugostiteljima zbog njihove brojnosti i toga jer ove mjere izrazito na njih utječu. Ni jedna epidemiološka i ekonomska mjera neće biti donesena bez konzultacija sa svima onima kojima je trenutačno obustavljen rad", izjavio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Aladrović.

Upitan o traženjima vlasnika kafića da im se pruži mogućnost prodaje "kave za van", Aladrović je rekao da će se u sljedećim danima predstaviti kako će mjere detaljno izgledati, no i napomenuo da definitivno postoji određen prostor za razgovor i dogovor, pa naposljetku i "popuštanje".

Međutim, prvo je pitanje epidemije, odnosno kako će svaka od mjera relaksacije ili zadržavanja postojećih mjera utjecati na samo kretanje epidemije, istaknuo je Aladrović.

Istodobno s cijelom situacijom, hrvatske poduzetnike i njihove zaposlenike prati se gospodarskim mjerama i dok god bude bilo potrebno da Vlada zbog epidemioloških razloga ekonomski intervenira, to će i činiti, izjavio je Aladrović.

Aladrović je rekao da su u Vladi spremni na sve scenarije, ustvrdivši da je obustavljen rad pojedinih djelatnosti, uveden prije više od mjesec i pol dana, spriječio širenje epidemije, odnosno smanjio njezin utjecaj. Trenutačne brojke hospitaliziranih, zaraženih i umrlih pokazuju da je tada donesena dobra, kvalitetna i pravilna odluka, rekao je Aladrović.

Podsjetimo, zbog nepovoljne epidemiološke situacije 28. studenoga na snagu su stupile mjere kojima je u potpunosti obustavljen rad kafića, dok restorani mogu jedino pripremati hranu za dostavu. Također, u međuvremenu su uvedena i dodatna ograničenja za trgovine i trgovačke centre prema kojima će za svoje kupce morati osigurati od 10 do 20 četvornih metara prostora, ovisno o veličini neto prodajne površine.

Postojala su određena tehnička kašnjenja po pitanju isplata potpora. Na pitanje o sve učestalijim primjedbama poduzetnika da kasne isplate potpora za očuvanje radnih mjesta za studeni i prosinac, Aladrović je ocijenio da, što se tiče studenoga, tih žalbi više nema.

Kašnjenje isplata za studeni su postojala, no HZZ je naposljetku odradio sve isplate za taj mjesec koje su ukupno dosegnule oko 400 milijuna kuna, rekao je Aladrović. Za prosinac je dosad isplaćeno gotovo 300 milijuna kuna, a Aladrović ne očekuje nikakve daljnje tehničke probleme.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video