Vijesti / Koronavirus

NA TERASAMA BEZ GLAZBE

STOŽER Karantena se vraća na 14 dana, za terase kafića stroge mjere i udaljenosti između stolaca!

STOŽER Karantena se vraća na 14 dana, za terase kafića stroge mjere i udaljenosti između stolaca!
Marko Dimic/PIXSELL

Kafići i restorani mogu raditi do 22 sata, ne smije biti glazbe

Od ponedjeljka se otvaraju terase ugostiteljskih objekata, ali uz pridržavanje epidemioloških mjera. Također će se dopustiti treninzi u zatvorenim prostorima. Ministar Davor Božinović iznio je detalje o popuštanju mjera.

U Hrvatskoj je zabilježeno 505 novih slučajeva koronavirusa, kazali su na konferenciji. Testirana je 5071 osoba u 24 sata. Preminulo je 14 osoba. Cijepljeno je 146.565 osoba.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da u odnosu na prošli tjedan povećanje od 35 posto. U EU smo na 3. mjestu po incidenciji, nižu imaju Finska i Danska. Prijavljene su 1074 nuspojave na cjepivo.

"U kontekstu relaksiranja mjera, trebam napomenuti da apsolutni se ne smije relaksirati naša odgovornost", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš

Ministar Davor Božinović iznio je detalje o popuštanju mjera.

Terase

Radno vrijeme može biti od 6 do 22 sata, dozvoljen je samo rad na otvorenom, ako terase imaju pleksiglas sve se treba otvoriti kako bi zrak strujao. Potrebno je osigurati razmak među gostima, stolice moraju biti razmještene na 1,5 metara, a stolovi minimalno 3 metra.  Na ulasku treba biti dostupno dezinfekcijsko sredstvo, na toalet se može, ali svi moraju nositi masku i mora to biti jasno istaknuto. Nije dopušteno puštanje glazbe u ugostiteljskom objektu.

Treninzi u zatvorenim prostorima

Dvorane u kojima su treninzi moraju biti provjetravane, najveći broj osoba ne smije biti od jedne osobe na 20 kvadratnih metara dvorane.Trenirati se mogu samo beskontaktni sportovi. Primjerice nogomet, košarka, ali i borilačke vještine se mogu održavati ali da se rade kondicionalni treninzi, za koje nije potreban kontakt. Tenis se može igrati tu nema kontakta.

Treba temeljito čistiti dvoranu i rekvizite. Svlačionice i tuševi se ne bi trebali koristiti, ali može pod određenim mjerama, treba organizirati da u svlačionicu ne ulaze više od dvije osobe odjednom. Obvezno je nošenje maski.

Britanski soj u Hrvatskoj

"Nemamo još dovoljno podataka. Opservacije su u Europi, sve su to neke vrste pretpostavki da je taj soj uzeo primat. Ono što je najsvježije je da je britanski soj dokazan kod dva igrača Hajduka i u nekoliko uzoraka iz Dubrovačko - neretvanske županije", kazala je Alemka Markotić. 

Širenje zaraze u školama

"Teško je reći da ulazimo u treći val, prije da je ovo kraj drugog. Škole su puštene na cijelom teritoriju, postepeno je to bilo. Nije bilo za ne očekivati da se ovakvi slučajevi dogode. Pitanje je da se u pojedinim županijama ponovo vrate na B varijantu. O tome odlučuje Povjerenstvo u Ministarstvu, a dopušteno je i na lokalnim razinama da to odluče. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji imaju eksplozivno uzlazni trend i logično je da su posegnuli za prelazak na online nastavu", kazao je Capak.

Karantena se vraća na 14 dana

"Karantena se vraća na 14 dana", kazao je Capak dodajući da će HZJZ objaviti nove preporuke." Većina zdravstvenih djelatnika je cijepljenja, tako da imamo jedan manje razlog i ne znamo koliko imamo oboljelih od britanskog soja", dodao je.

Igraonice za djecu

"Mi smo preporuke za igraonice objavili prije 14 dana. Sada nismo ništa planirali mijenjati. Mi mislimo da vrlo oprezno trebamo ići na popuštanje mjera, pogotovo jer imamo blagi uzlazni trend i britanski soj", kazao je Capak.

Pristajanje kruzera

"Mi smo dopustili ovim kruzerima do 200 putnika da pristaju. S obzirom da se već sada razgovara na relaciji turističkih agencija o potencijalnom dolasku tijekom ljetne sezone ako bismo imali su zabranu onda svi naši turistički djelatnici ne bi bili u ravnopravnoj poziciji. Na njima su vrlo striktna pravila i oni su vrlo dobro organizirani", kazao je Božinović. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video