Vijesti / Koronavirus

blago popuštanje mjera

Sutra se otvaraju terase. Ugostitelji vjeruju da će ljudi doći i podržati ih

Sutra se otvaraju terase. Ugostitelji vjeruju da će ljudi doći i podržati ih
Varaždinski.hr

Ipak, u problemu će se naći oni objekti koji nemaju terasu.

Od sutra, 1. ožujka, blago popuštaju još neke epidemiološke mjere. Odlučio je tako Stožer civilne zaštite protekli tjedan, a to znači da je ugostiteljima dopušteno imati otvorene terase.

Odnosi se to na kafiće i restorane, a mogu raditi od 6 ujutro do 22 sata navečer. Glazba će biti dozvoljena na terasama, ali ona ne smije biti preglasna.

U svemu tome postoji i nekoliko problema za ugostitelje jer očito je kako će ovisiti o sunčanom i toplom vremenu pa samim time neće moći ni dovoljno zarađivati, a naknade za očuvanje radnih mjesta kasne. Uz to, mnogi manji hotelijeri s navedenim datumom kreću s otpuštanjem dijela zaposlenih, navodi Jutarnji list.

Doznaju kako je riječ o manjim hotelima, do 20 zaposlenik, koji nisu obvezni izrađivati planove zbrinjavanja, a koji najavljuju da dio ljudi planiraju poslati na Zavod za zapošljavanje, rekao je Veljko Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge turizma.

Iz Nacionalne udruge ugostitelja tvrde da je nejasno kakvu će vrstu pomoći dobivati objekti bez terasa koje neće moći raditi.

Ističu kako promet od gostiju na terasi nije dostatan da namiri troškove restorana, uz sva davanja državi, redovito isplaćivanje dobavljačima i plaće radnicima. Prema tome, navode, teško da će svaki dan terase biti popunjene u punom kapacitetu i nadomjestiti još uvijek onemogućen rad u zatvorenom prostoru.

Razmak između gostiju koja nisu iz istog kućanstva mora biti minimalno 1,5 metra, stolovi moraju biti udaljeni 3 metra, a potrebno je i izračunati najveći broj korisnika koji istovremeno mogu biti na terasi. U zatvoreni dio kafića ili restorana može se isključivo zbog korištenja toaleta uz obavezno nošenje maske i korištenje dezificijensa.

Nikola Božić, vlasnik restorana Đurina Hiža iz Varaždinskih Toplica, Jutarnjem rekao je da otvara u srijedu.

- Budući da Đurina hiža radi od srijede tad ćemo i otvoriti iako ne očekujem veliki promet jer je ljudima još prehladno sjediti na terasi. Ipak, nekako vjerujem da će gosti doći i podržati nas svojim dolaskom - rekao je Božić za Jutarnji list

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video