Vijesti / Koronavirus

Konferencija za medije

Godina od pojave korone u županiji: 'Šesti dan nema umrlih i pet dana nikoga na respiratoru'

Godina od pojave korone u županiji: 'Šesti dan nema umrlih i pet dana nikoga na respiratoru'
Varaždinski.hr

Županijski stožer osvrnuo se na godinu dana od pojave prvog slučaja koronavirusa u Varaždinskoj županiji.

Danas se ispred ravnateljstva Opće bolnice Varaždin održala konferencija za novinare.

Na njoj su govorili Robert Vugrin, zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, Nenad Kudelić, ravnatelj OB Varaždin i Katica Čusek Adamić, voditeljica epidemiološke djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Zajedno su se osvrnuli na godinu dana od pojave prvog slučaja koronavirusa u Varaždinskoj županiji, dali mišljenje o aktualnoj epidemiološkoj situaciji te dali povratnu informaciju oko cijepljenja.

- Na današnji dan prije godinu dana evidentiran je prvi slučaj koronavirusa u Varaždinskoj županiji. Mi smo time uz Zagreb i Istarsku županiju bili označeni koronavirusom. Tada je to bila velika nepoznanica, uveo se famozni lockdown. Bili smo izloženi pitanjima, pokušavali smo educirati i dobivati odgovore. Stožer Varaždinske županije imao je 130 sastanaka u tih proteklih godinu dana. Bolnica je imala izuzetno tešku situaciju - rekao je Vugrin. 

- Vrhunac je bio 15. prosinca s 278 slučajeva s teškim stanjem u bolnici. Konstantno smo se reorganizirali i pokušavali naći model za borbu protiv Covida-19. Od svih županija imali smo najveći rast početkom studenog 2020. godine. Mi smo 16 dana bili regija s najgorom epidemiološkom situacijom na kontinentu. Situacija u kojoj smo danas povezujemo s mjerama koje smo predložili u studenom. Danas imamo 11 novih slučajeva. Sedmodnevna incidencija je oko 50, dok je 14-dnevna oko 100. Imamo 40 osoba na bolničkom liječenju. Peti dan smo bez osoba na respiratoru i šesti dan bez umrlih - kazao je Vugrin i dodao da je bitno i dalje se držati epidemioloških mjera jer pandemija nije gotova.

Također, svim djelatnicima koji su sudjelovali u borbi s pandemijom čestitao je Dan civilne zaštite koji pada 1. ožujka

Ravnatelj Kudelić napomenuo je da se obljetnice obilježavaju na velikim događajima, ali oni ne moraju biti nužno pozitivni. Godina dana borbe protiv Covida-19 je iza njih. 

- Pojavili su se prvi pacijenti s koronavirusom. Teško je u nekoliko rečenica što smo sve morali napraviti u posljednjih godinu dana da bismo se kao županija koja je bila najpogođenija, nosili se s ovom epidemijom - rekao je Kudelić.

Navodi da su se sve projekcije pokazale duplo gorima nego što su predviđali najcrniji scenariji. Broj zaraženih i u bolnici bio je duplo veći.

- Skoro 21 tisuću dana provedenih u bolnici su proveli hospitalizrani pacijenti. Broj dana puta broj pacijenata. Neki su ležali i više tjedana, nekoliko mjeseci. Sve to govori kolika je ta bolest zahtjevna i teška. Prošli smo kroz hrpu reorganizacijskih promjena. Trijažni šatori, kontejneri, reorganizacija odjela, opskrba kisikom, nabavke uređaja, respiratora, reorganizacija rada na način da se otvaraju dodatni odjeli, imali smo tri jedinice intenzivnog liječanja. Čak 10 posto zdravstvenih djelatnika Opće bolnice u jednom je trenutku bilo van funkcije jer su bili zaraženi koronavirusom. Bili smo desetkovani i uspjeli smo iznijeti pandemiju na svojim leđima. Sveukupno je 25 posto naših djelatnika bilo zaraženo. Nisu se djelatnici zarazili okolo i vani, već radeći s korona-bolesnicima - kazao je Kudelić.

Istaknuo je da je virus ovdje bio specifičan, zbog škotskog soja koji se širio brže krajem prošle godine u županiji. Dobiven je i status Covid-bolnice. 

- Liječili su se i drugi bolesnici, nažalost u bitno manjem opsegu. Provodili smo dijagnostičko-terapijske postupke, i u najkraćem mogućem roku, po smanjenju broja pacijenata, vratili se gotovo u normalnu. I danas imamo 40 bolesnika u bolnici. Iz te perspektive ne možemo raditi u 100 postotnom pogonu, ali vraćamo se u normalu i nadamo se da će takvo stanje potrajati. Pokazalo se da mjere daju rezultate - naveo je Kudelić. 

Doktorica Čusek Adamić govorila je o cijepljenju. 

- Sada smo u drugoj fazi cijepljenja. Svi stariji od 65 i s kroničnim bolesnicima. Cijepljeno je s dvije doze 2.618 zdravstvenih djelatnika i korisnika domova za starije i nemoćne. Zadnjih tjedan dana cjepivo se distribuira prema lječnicima obiteljske medicine koji prema prioritetnoj listi odabiru pacijente i pozivaju ih. Sada je distribuirano je 3.610 doza cjepiva koje je prošli tjedan u potpunosti utrošeno. Sljedećih tjedana dolazi još cjepiva i nastavlja se s drugom fazom. U trenutku kada se zaprime veće količine cjepiva, otvorit će se punktovi i masovno će se cijepiti. Od jučer je moguće se prijaviti za cijepljenje i preko cijepise.zdravlje.hr. Na platformu se može prijaviti svatko tko se želi cijepiti. Preko nje će se dobiti poziv kada pojedinci mogu doći na cijepljenje - kazala je epidemiologinja. 

Situacija s opskrbom lijekovima teška je u svim bolnicama u Hrvatskoj, a ništa drugačije nije ni u varaždinskoj. Četiri kapitalne veledrogije uvjetuju plaćanje starih računa ili avanse uplate 1:1. 

- Obavio sam razgovor s Ministarstvom. U dogovoru s osnivačem, Županijom, zagrabili smo u takozvanu cash pull kako bi mogli osigurati koliko-toliko normalnu opskrbu. Ukoliko ne dođe do kapitalnih promjena na razini kompletnog zdravstvenog sustava, postoji realna opasnost da će doći do nestašice i obustave isporuke lijekova bolnicama. To je nedostatno financiranje zdravstvenog sustava. Teško se možemo uspoređivati sa skandinavskim zemljama, ali sa Slovenijom se možemo. Ovdje se po glavi stanovnika izdvaja upola manje nego tamo i tu leži ključ problema. Troškovi su izuzetno porasli zahvaljujući da zbrinjavamo i velik broj Covid bolesnika - kazao je Kudelić. 

 

 

 

 

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video