Vijesti / Koronavirus

presica županijskog stožera

Imamo 100 novozaraženih, Vugrin najavio online nastavu od sljedećeg tjedna za većinu učenika u županiji

Imamo 100 novozaraženih, Vugrin najavio online nastavu od sljedećeg tjedna za većinu učenika u županiji
Goran Stanzl/Pixsell/Varaždinski.hr

- Nalazimo se u točci gdje se linearni rast može pretvoriti u eksponencijalni i naše ponašanje utjecat će na to kako će se situacija razvijati - kaže Vugrin.

Danas je Županijski stožer civilne zaštite održao konferenciju za novinare. Načelnik stožera Robert Vugrin istaknuo je današnje brojke novozaraženih.

- Imamo 100 novih slučajeva. To je prvi put od 5. siječnja da imamo troznamenkasti broj zaraženih. Povećana je i incidencija, ona sedmodnevna i 14-dnevna. 25 posto smo lošiji od prosjeka Hrvatske. Kontinuirano testiramo više nego u ostatku zemlje. 473 uzoraka je testirano u posljednja 24 sata. Čak 31 posto među simptomatskim uzorcima je bilo pozitivno, znači skoro svaki treći tko se testirao bio je pozitivan - kazao je.

U bolnici je 70 osoba s težom kliničkom slikom.

- Sedam osoba je na respiratoru. Umrla je jedna osoba. Dolazi do nužne reorganizacije bolnice i otvara se dodatni Covid odjel i dodatna jedinica intenzivnog liječenja - navodi Vugrin te dodao. 

- Niti jedan set mjera neće moći nadomjestiti osobnu odgovornost pojedinca. Uloga stožera nije da se građanima inati, niti da se građanima oduzima komocija i slobode, već da informira građane i pronađe najbolje rješenje za obuzdavanje epidemije te da se održi bolnički sustav - rekao je i napomenuo. 

- Nalazimo se u točci gdje se linearni rast može pretvoriti u eksponencijalni i naše ponašanje utjecat će na to kako će se situacija razvijati - kaže Vugrin. 

Govorio je i o cijepljenju u Varaždinskoj županiji. 

- Nemam dobrih informacija vezanih uz cijepljenje. Nama se doze kontinuirano smanjuju. Dobili smo samo 1170 doza ovaj tjedan od Pfizera. Ne znamo kada će ostale doći ovaj tjedan. Do sada smo zaprimili 18.000 doza cjepiva od prosinca. 17.300 doza je primijenjeno, a najmanje jednu dozu dobilo je 13.000 građana. Obje doze primilo je 3600 osoba - navodi.

Situacija u školstvu također nije dobra. Poslana je preporuka školama za online nastavom od 29. ožujka. 

- U školama imamo sveukupno zaraženo 73 učenika i 23 učitelja, a sveukupno je preko 1000 učenika i učitelja u samoizolaciji. S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju danas je Županijski stožer izdao preporuku da sljedeći tjedan svi viši razredi osnovnih škola i svi razredi srednjih škola pređu na organizaciju nastave modela C, odnosno online nastavu. Sljedeći petak im i počinju praznici, pa bi tako dva tjedna nastavno osoblje i učenici bili kod kuće - kazao je Vugrin i dodao. 

- Što se tiče novih mjera, čekamo Nacionalni stožer, a neke županije imaju dvostruko lošije brojke od nas, a nisu uvele još nikakve posebne mjere. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video