Vijesti / Koronavirus

cijepljenje protiv koronavirusa

KREĆE MASOVNO CIJEPLJENJE U VARAŽDINU Donosimo detalje kad počinje i gdje će se održati

KREĆE MASOVNO CIJEPLJENJE U VARAŽDINU Donosimo detalje kad počinje i gdje će se održati
Sanjin Strukić/Pixsell (ilustracija)

Dostupna će biti samo jedna vrsta cjepiva...

Robert Vugrin, načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, danas je održao konferenciju za medije na kojoj se osvrnuo na aktualnosti vezane za epidemiju koronavirusa.

Vezana vijest:

koronavirus borba protiv virusa Jučerašnji ogroman broj testiranja u županiji donio samo 25 novih slučajeva. U bolnici 88 osoba

U Varaždinskoj županiji je tijekom 24 sata evidentirano 25 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 279, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 539.

Vugrin je najavio kako će u Varaždinskoj županiji započeti i masovno cijepljenje u dvoranama, što dosad nije prakticirano u našoj županiji.

- Predsjednik Vlade Andrej Plenković i članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite sazvali su video-konferenciju na kojoj su sudjelovali svi predstavnici županija te zavoda za javno zdravstvo. Informirani smo da bi Varaždinska županija samo u travnju trebala dobiti više od 18000 doza cjepiva. U prva tri mjeseca dobili smo sveukupno 21000 dozu - rekao je Vugrin.

Istaknuo je kako takvom broj cjepiva treba prilagoditi i organizaciju procjepljivanja, što su dosad radili liječnici obiteljske medicine.

- Rekli smo da kada će se povećati broj doza cjepiva da ćemo organizaciji procjepljivanja drugačije pristupiti. Tako ćemo otvoriti dodatan punkt za cijepljenje – u petak, 9. travnja, s početkom u 8 sati u športskoj-školskoj dvorani Gospodarske škole u Varaždinu. I dalje je riječ o drugoj fazi cijepljenja, znači cijepit će se osobe starije životne dobi i osobe s kroničnim bolestima. Biti će pozvano ukupno 1100 građana prema prioritetnim listama liječnika obitljske medicine i jasno utvrđenom rasporedu.

Dodao je Vugrin kako tih 1100 cijepljenja jest nešto što liječnici obiteljske medicine ne bi mogli obaviti unutar okvira svojeg rada.

- U petak će za cijepljenje biti dostupno isključivo cjepivo AstraZenece, a plan je u narednim tjednima nastaviti s ovakvim kombiniranim pristupom. Znači, 40 do 50 doza cjepiva tjedno ići će u ordinacije obiteljske medicine, a višak, oko 1000 doza, će ići prema tom jednom punktu. A ako će se količine cjepiva povećavati, mi možemo otvarati i nove punktove u drugim gradovima naše županije.

Procjepljivanje će zasad obavljati timovi Zavoda za javno zdravstvo.

- Vjerujem da će cijepljenje proći kako treba. Nadam se da će se ljudi držati svojih termina i ne dolaziti ni prije ni poslije zakazanih termina – zaključio je Vugrin.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video