Vijesti / Koronavirus

cijepljenje protiv koronavirusa

CIJEPLJENJE ASTRAZENECOM SE NASTAVLJA Plenković: 'Koristi su veće od rizika'

CIJEPLJENJE ASTRAZENECOM SE NASTAVLJA Plenković: 'Koristi su veće od rizika'
Kristina Stedul Fabac/Pixsell

Na pitanje kako će se odraziti na ostatak EU ako dio članica odluči obustaviti cijepljenje AstraZenecom, rekao je da će se više znati nakon videokonferencije europskim ministara zdravstva...

Hrvatska će poštovati stav struke i nastaviti cijepiti AstraZenecinim cjepivom protiv koronavirusa, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu iz Marije Bistrice, gdje je sudjelovao na otvorenju jednog dječjeg vrtića.

Plenković je kazao kako su tu odluku donijeli na sastanku s HALMED-om.

- Činjenica je da je postojao određeni broj slučajeva u kojima je moguća veza tih nuspojava s cijepljenjem. No, kao što smo i očekivali, stav EMA-e je da su koristi veće od rizika koji su povezani s cjepivom. Iz tog razloga ćemo poštovati stav struke i nastaviti cijepiti - kazao je Plenković.

Istaknuo je da cijena cjepiva nema veze s kvalitetom.

- Normalno je da kad dođe do ovakvo brzog otkrića cjepiva, da u procesu brzog procijepljivanja postoje određene nuspojave. Zato i postoje regulatori kako bismo slali točne poruke našim građanima - kazao je.

Na pitanje kako će se odraziti na ostatak EU ako dio članica odluči obustaviti cijepljenje AstraZenecom, rekao je da će se više znati nakon videokonferencije europskim ministara zdravstva koja je započela u 18 sati.

- Nastavit ćemo tražiti mogućnost da se nabavi još doza različitih proizvođača. Što se tiče Sputnjika V već smo tražili detaljnu dokumentaciju te ćemo na temelju toga odlučiti - rekao je.

Ponovno je upitan je li znao za dopisivanje guvernera Borisa Vujčića dopisivao s dužnosnicima fonda Knighthead, kazao je:

- Nemam uvid ni u čiju e-mail korespodenciju. O tome morate pitati onoga na koga se odnosi. Nisam to ni pratio dok nisam dobio to pitanje danas.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!