Vijesti / Koronavirus

KORONAVIRUS U BOLNICI

ZBOG RASTA BROJKI Otvaraju se novi covid-odjeli, na porodu bez pratnje

ZBOG RASTA BROJKI Otvaraju se novi covid-odjeli, na porodu bez pratnje
Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL

Uz već najavljeno odgađanje hladnog operacijskog programa, još novosti iz varaždinske bolnice...

Zbog naglog rasta broja hospitaliziranih Opća bolnica Varaždin primorana je prilagoditi se novim uvjetima, priopćili su iz uprave ove zdravstvene ustanove.

To prije svega znači, kažu, da se privremeno odgađa hladni operacijski program, smanjuje se obujam rada određenih poliklinika te se otvaraju dodatni COVID-19 odjeli i jedinice intenzivnog liječenja. Međutim i dalje će se zbrinjavati hitni pacijenti čije zdravstveno stanje ne dozvoljava odgodu, a raditi će se, ovisno o mogućnostima, i onkološki program.

- Porast broja novozaraženih prati i rast hospitaliziranih. U Opću bolnicu Varaždin zaprimamo teške i srednje teške bolesnike sa sličnim i/ili identičnim simptomima kao i u prethodna tzv. dva vala. Međutim, uočili  smo da je prosječna životna dob hospitaliziranih pacijenata sada niža i da se radi o pacijentima sa teškim kliničkim slikama - poruka je ravnatelja dr. Nenada Kudelića.

Kažu u bolnici da je u prethodnom epidemijskom valu oko 8% hospitaliziranih pacijenata zahtijevalo intenzivno liječenje, dok je to sada čak 15%.

- Iz tog razloga primorani smo otvarati i dodatne COVID-19 jedinice intenzivnog liječenja te na svakodnevnoj bazi raditi reorganizaciju načina rada. Trenutno su u funkciji tri COVID odjela u zgradi interne, te dvije COVID-19 jedinice intenzivnog liječenja u zgradi kirurgije. Pred otvaranjem smo i treće COVID-19 jedinice intenzivnog liječenja. U bolnici se trenutno na liječenju nalaze 132 pacijenta. Od toga 19 u jedinici intenzivnog liječenja, a 49 u Službi za plućne bolesti i TBC - objasnio je ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr.sc. Nenad Kudelić, dr.med, te nastavio kako će OB Varaždin i dalje zbrinjavati hitna stanja, onkološke bolesnike te djecu.

Također,  zbog trenutačne epidemiološke situacije privremeno se obustavlja  mogućnost prisustvovanja pratnje na porodu.

- Kao bolnica čije rodilište nosi titulu „Rodilište – prijatelj djeteta“, svjesni smo koliko je dolazak djeteta na svijet važan događaj za cijelu obitelj. Međutim, ovom odlukom štitimo upravo najranjiviju skupinu ljudi, a to su naše rodilje i njihova djeca. Ovdje želim naglasiti educiranost, stručnost i empatiju naših liječnika, primalja i medicinskih sestara koji, poštujući sve mjere i protokole koje su na snazi, daju sve od sebe kako bi rođenje djeteta i u ovakvim uvjetima bilo i ostalo jedno od najljepših sjećanja svake majke.  Prateći situaciju u okruženju, i čim se nepovoljna epidemiološka situacija počine poboljšavati, a pritisak na bolnicu popuštati, ponovno ćemo razmotriti uvođenje pratnje na porodu. Ujedno i dalje je na snazi zabrana posjeta bolesnicima na svim odjelima Opće bolnice Varaždin - poruka je ravnatelja.

Dodaje da se nada da  se neće ponoviti scenarij kakvom smo svjedočili krajem prošle godine.

- Tada samo u jednom trenutku imali blizu 280 osoba s težom kliničkom slikom na bolničkom liječenju te velik broj preminulih s pozitivitetom. Iako su naši sugrađani  nakon godine dana života pod posebnim uvjetima već sigurno umorni, trenutne mjere koje su na snazi su dobre i čuvaju naše zdravlje. Poštivanje protuepidemioloških mjera za sada je jedini ključ uspjeha u borbi protiv koronavirusa, sve dok procijepljenost stanovništva ne bude na takvoj razini da nas zaštiti od daljnjeg zaražavanja. Jedino što nas može izvući iz ove epidemije i vratiti u normalniji način života je cijepljenje. Ponovno molim naše građane na strpljenje i razumijevanje te apeliram na odgovorno ponašanje - rekao je ravnatelj dr.sc. Nenad Kudelić. 

 

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!