Vijesti / Koronavirus

stanje u varaždinskoj bolnici

DRAMATIČNO U BOLNICI Kudelić: 'Situacija je izuzetno teška, možda najteža od početka epidemije'

DRAMATIČNO U BOLNICI Kudelić: 'Situacija je izuzetno teška, možda najteža od početka epidemije'
Zvonko Lončar

'Tijekom posljednja 24 sata u Općoj bolnici Varaždin preminulo je šest osoba zaraženih koronavirusom. Da se to nije dogodilo, mi bi već imali kolaps sustava', rekao je ravnatelj Opće bolnice Nenad Kudelić.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić danas je na konferenciji za medije govorio o stanju u varaždinskoj Općoj bolnici u kojoj su trenutno pune tri jedinice intenzivnog liječenja, dok su na respiratorima 34 pacijenta, pri čemu ih je 28 pozitivno na koronavirus.

Vezana vijest:

koronavirus, Opća bolnica Varaždin borba s covid-19 141 NOVOZARAŽENI Svaki peti s težom kliničkom slikom je na respiratoru, umrlo 6 osoba

- Opća bolnica Varaždin nalazi se u izuzetno teškoj situaciji, usudio bih se reći da se nalazimo možda u najtežoj situaciji dosad od početka epidemije koronavirusom. Iako se trenutno u bolnici nalazi upola manje bolesnika nego što je to bilo u prošlom epidemijskom valu, na upola manje bolesnika imamo rekordan broj bolesnika u jedinicama intenzivnog liječenja i na respiratorima – rekao je uvodno Nenad Kudelić.

O ozbiljnosti situacije govori i iznimno visok broj preminulih osoba zaraženih koronavirusom.

- Tijekom posljednja 24 sata u Općoj bolnici Varaždin preminulo je šest osoba zaraženih koronavirusom. To je najveća brojka koja se dogodila u dva navrata ove godine u jednom danu. Da se to nije dogodilo, mi bi već imali kolaps sustava. U kontaktu smo s Ministarstvom zdravstva i očekujemo tijekom današanjeg dana pozitivan odgovor i dolazak dodatnih respiratora u varaždinsku bolnicu. Trenutno su na raspolaganju još tri respiratora za zbrinjavanje COVID-19 bolesnika, no moramo biti svjesni činjenice koja se dogodila tijekom jučerašnjeg dana kad je pet osoba unutar jednog sata završilo na respiratoru.

Istaknuo je kako je varaždinska bolnica pred otvaranjem i četvrte jedinice intenzivnog liječenja.

- To znači potpunu blokadu operacijskog programa u Općoj bolnici Varaždin. Trenutno, što se tiče operacija, radimo isključivo akutni program, hladni program je u potpunosti odgođen, čak i dio onkološkog programa koji poslije operacijskog zahtijeva zbrinjavanje na respiratoru.

Mijenja se i dobna struktura osoba na liječenju, istaknuo je Kudelić, te dodao kako su pacijenti sve mlađe životne dobi.

- U bolnicu se primaju samo pacijenti s težom kliničkom slikom i praktički svi bolesnici imaju tešku upalu pluća. Prosjek godina osoba na intenzivnom liječenju na današnji dan je 66 godina, najmlađa osoba je ispod 50 godina starosti, najstarija 83.

Teška situacija dovela je do blokade jednog dijela bolnice, rekao je Kudelić, a problem predstavlja i nedostatak posebno educiranog osoblja.

- Mi svakodnevno prilagođavamo kapacitete pacijentima koji pristižu i spremni smo primiti preko 300 bolesnika, ali zabrinjavajući je podatak da čak 19 posto pacijenata koji se nalaze na liječenju zahtijeva liječenje u jedinicama intenzivnog liječenja. Takvi bolesnici zahtijevaju posebno educirano osoblje i zato smo se obratili Ministarstvu zdravstva putem kojeg nam je danas u ispomoć došlo 16 medicinskih sestara u ispomoć, iz Varaždinskih Toplica, iz bolnice Magdalena i bolnice u Sisku. Već smo zatražili i pomoć anesteziologa i očekujemo ih sljedeći tjedan.

Ukazao je Kudelić i na promjenu perioda inkubacije bolesti COVID-19 kod zaraženih.

- Period inkubacije traje sad 5 do 6 dana, dok je to prije bilo od 10 do 15 dana. U tom roku razvija se naglo klinička slika koja rezultira liječenjem u bolnici. Apeliramo na sugrađane da svojim odgovornim ponašanjem spriječe kolbiranje bolničkog sustava u našoj županiji. Jedino odgovorno ponašanje može smanjiti broj novozaraženih i priljev teških bolesnika u bolnicu i omogućiti nam pružanje zdravstvene skrbi onima kojima je to stvarno potrebno - zaključio je Kudelić.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!