Vijesti / Koronavirus

skidanje maski

BEROŠ 'Skidanje maski još nije moguće, tek kad postignemo dovoljnu procijepljenost'

BEROŠ 'Skidanje maski još nije moguće, tek kad postignemo dovoljnu procijepljenost'
Tomislav Miletić/Pixsell

Odgađanje cijepljenja nije dobro, kaže Beroš...

Unatoč primjerima ostalih zemalja Hrvatska još neko vrijeme neće skinuti zaštitne maske, objasnio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije u kojoj se dotaknuo aktualne epidemiološke situacije u zemlji. 

- Još nije vrijeme za procjenu kada će doći kraj epidemije. Sa svim brojkama imamo oko 43 posto cijepljenih. Moramo se komparirati s ostalim turističkim zemljama - Italija, Španjolska pa čak i Grčka su daleko ispred nas po cijepljenju. Moramo i možemo više. Vidjeli ste da se antski ili lamba soj virusa pojavio u Latinskoj Americi, no ono što je optimistično je to što kompletno cijepljenje štiti od zaraze. Danas je svijet globalno selo, nije nemoguće da netko otamo dođe u Hrvatsku, kazao je te ponovno uputio apel necijepljenima.

- Želim reći da svi oni koji kalkuliraju i misle da je dobro prolongirati cijepljenje na jesen to nije dobro, time prolongiramo i završetak epidemije. Ako se mi sada cijepimo, mi smo de facto do proljeća mirni, a cijepljenjem sprječavamo i novi val ujesen. Uvijek morate kalkulirati onaj prvi period do stvaranja imuniteta. Moguće je i da će se zaraziti cijepljeni, da, ali neće doći do teškog oblika bolesti.  Zadovoljan sam jer smo prošlog tjedna potaknuli nove zdravstvene djelatnike da se cijepe i postigli smo zadovoljavajuću razinu procijepljenosti u zdravstvu, nadodao je.

- Možete biti sigurni da će skidanje maski kao i u Italiji biti i naš smjer kada postignemo dovoljnu procijepljenost, no još uvijek to nije moguće. I ja bih htio da ih skinemo što prije, 170.000 preboljenih u zadnjih 180 dana sa cijepljenima nije još uvijek dovoljno, govori.

Na pitanje je li kampanja promašena jer se ciljevi nisu postigli, Beroš je kazao da nikako nije.

- Vrlo vjerojatno nećemo dostići cilj od 50 posto cijepljenih. Potpuno je to jasno da kampanja ne završava krajem lipnja i trajat će sve do trenutka kada ćemo postići razinu procijepljenosti od 75 posto. Uz taj broj cijepljenih postoji i određenih broj ljudi koji su aktivno stekli imunitet, njih oko 170.000 u zadnjih 180 dana, objasnio je ministar te ponovio kako se o uvođenju obaveznog cijepljenja ne razmišlja.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video