Vijesti / Koronavirus

podaci hzjz-a

DOLAZI I GRIPA Epidemiolozi objasnili kako razlikovati simptome gripe od koronavirusa

DOLAZI I GRIPA Epidemiolozi objasnili kako razlikovati simptome gripe od koronavirusa
Patrik Macek/Pixsell

Gripa je počela već u ljetnom razdoblju.

Prema službenim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), lani nismo imali zabilježen niti jedan slučaj gripe. Međutim, ove godine se pojavila još u kolovozu, piše Poslovni

Od tada je zabilježeno čak 56 slučajeva gripe. Epidemiolozi HZJZ-a dr. Sanja Kurečić Filipović i dr. Bernard Kaić da ovo nije najranije zabilježena pojava gripe, ali bi mogao biti najraniji početak sezone.

- Bilo je i ranijih godina sporadičnih pojedinačnih slučajeva gripe u ljetnom razdoblju. Ako se ovi pojedinačni slučajevi nastave kontinuirano javljati, to će biti najraniji početak sezone gripe - poručuju epidemiolozi.

Što je uzrok tako ranoj pojavi, ne znaju zasada točno niti stručnjaci.

- Ne znamo, jednako kao što ne znamo razlog zbog kojeg tijekom zime 2020/2021 nije bilo gripe. Identificiranje slučajeva u ovom razdoblju, van uobičajene sezone gripe, djelomično se može pripisati promjenama u algoritmima testiranja jer postoje testovi kojima se može provesti dijagnostika gripe u bolesnika u kojih se postavila sumnja na covid-19 , koji su testirani, a čiji rezultat na SARS-CoV-2 bude negativan - pojasnili su.

Naime, prijašnjih godina je sezonski val gripe najčešće kretao u prosincu ili siječnju, a iz HZJZ-a poručuju kako bi bilo dobro cijepiti se već sada, međutim proizvođač cjepiva nije u mogućnosti dostaviti cjepivo prije kraja listopada.

Epidemiolozi su za RTL objasnili kako razlikovati simptome gripe od simptoma covida.

- Simptomi gripe i covid-19 vrlo slični. Zbog sličnih simptoma, na temelju kliničkih simptoma dijagnoza se ne može utvrditi te je potrebno testiranje kojim se potvrđuje dijagnoza. Covid-19 može uzrokovati ozbiljniju bolest nego gripa. Također vrijeme od zaraze do pojave simptoma može biti duže kod covida nego kod gripe (kod covida 2-14 dana, kod gripe 1-4 dana) i osobe oboljele od covid-19 mogu biti duže zarazne - kažu epidemiolozi za zarazne bolesti.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video