Vijesti / Koronavirus

stanje u jedinici intenzivne njege

RENATA KROBOT 'Od deset najtežih pacijenata devet ih nije cijepljeno i na respiratoru su'

RENATA KROBOT 'Od deset najtežih pacijenata devet ih nije cijepljeno i na respiratoru su'
Varaždinski.hr

Najmlađi pacijent koji je umro u ovom valu koronavirusa imao je tek 40 godina.

U varaždinskoj Općoj bolnici trenutno se nalazi deset osoba u jedinici intenzivne njege, pri čemu je devet osoba priključeno na respirator. O pacijentima koji se nalaze u jedinici intenzivnog liječenja više je govorila primarijus Renata Krobot, voditeljica Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje.

- Jedan bolesnik jučer je odvojen s respiratora. Od tih deset najtežih bolesnika, cijepljen je tek jedan i njega smo jučer skinuli s respiratora. Svih ostalih devet pacijenata koji boluju od najteže kliničke slike nije cijepljeno i oni potpuno ovise o disanju pomoću respiratora – rekla je Krobot.

Dodala je kako na intenzivnoj novi val traje od 3. rujna kad je zaprimljen prvi pacijent te sad traje 33 dan.

- U ovom valu imali smo 30 pacijenata i prosječna životna dob je 69 godina, a to je nekih deset godina manje no u prošlom valu koji je trajao u travnju i svibnju. To se može protumačiti i većom procijepljenošću bolesnika, a smrtnost je znatno manja zato što su i bolesnici manje životne dobi i što je dio cijepljenih pacijenata s blažom kliničkom slikom – dodala je Krobot.

Najmlađi zaprimljeni pacijent imao je 40 godina, a najstariji 85. Oba su preminula, istaknula je Krobot.

- Rekla bih da su kliničke slike necijepljenih bolesnika jednako teške kao i u prošlom valu. Ono što veseli da bolesnici koji dođu u bolnicu, a cijepljeni su, imaju puno blaže kliničke slike. Svih četvero bolesnika koji su bili cijepljeni i došli su u jedinicu intenzivne njege su preživjeli, a kod preostalih pacijenata mortalitet je 75 posto.

Jedinica intenzivne njege spremna je za prihvat više pacijenata, a Krobot dodaje kako do toga neće doći.

- Rekla bih da kapaciteta imamo dovoljno, znači u petom mjesecu imali smo 30 bolesnika ovisnih o respiratoru, trenutno ih je devet, imamo dovoljno opreme, mjesta i osoblja. Pozivam građane koji se nisu cijepili da dođu na cijepljenje, neka čuvaju sebe, čuvajući sebe čuvaju druge – zaključila je Krobot.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video