Vijesti / Koronavirus

testiranje covid-19

VIDEO Novi model u varaždinskoj bolnici: Poljak objasnio zašto će se testirati i cijepljeni

Na punktu koji se nalazi u krugu varaždinske bolnice do sada su se testirali državni i javni službenici koji nemaju, a trebaju COVID potvrdu.

Zbog prodora korone na neke odjele, u Varaždinskoj bolnici su od Kriznog stožera tražili odobrenje da za kirurške zahvate i od cijepljenih i necijepljenih pacijenata traže negativan COVID test. Na takav potez su se odlučili jer su imali proboj virusa i u odjelu na kojem su svi pacijenti bili cijepljeni.

Na punktu koji se nalazi u krugu varaždinske bolnice do sada su se testirali državni i javni službenici koji nemaju, a trebaju COVID potvrdu, a pridružit će im se i pacijenti koji moraju u bolnicu.

Jer to je od Stožera zatražio ravnatelj bolnice prošlog tjedna. Odobrenje još čeka, ali po svemu sudeći negativan test trebati će i onima koji imaju COVID potvrdu. No, ne svima.

- Zatražili smo to za one pacijente koji dolaze na elektivne operativne zahvate, generičke prethode a gdje se generira aerosol i u tim situacijama bi se virus mogao prenijeti na liječnike, sestre i druge pacijente. To su bronhoskopija, kolonoskopija, intubacije i slična stanja - rekao je Damir Poljak, ravnatelj Opće bolnice Varaždin.

To je po procijeni ravnatelja od 50 do 100 pacijenata na dan. Provedba testiranja bi mogla pasti na leđa županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

- U ovom trenutku još uvijek nemam službenih informacija oko tog vida testiranja, ali do sada se tim brzim antigenskim testovima znalo testirati u bolnicama, a ovome eventualnom testiranju svih ja za sada nemam službenih informacija. Po sada raspoloživom kadru kojeg imamo to neće biti moguće organizirati - kazala je Iva Košćak, voditeljica Djelatnosti za medicinsku mikrobiologiju ZJZ Varaždinske županije.

U samoizolaciji im je već sada 47 liječnika i sestara pa im u pomoć stižu kolege iz drugih ustanova. Šesnaest sestra i specijalizanti.

- Zbog opterećenosti postojećeg kadra da ne bi došlo do zamora, da ne bi došlo do preopterećenja zatražili smo povratak naših specijalizanata iz Zagreba kako bi olakšali dežurstva i svakodnevni rad. Medicinske sestre su nam potrebne zbog povećanja smještajnih kapaciteta i zbog što bolje i kvalitetnije zdravstvene skrbi naših pacijenata - kazao je Damir Poljak, ravnatelj Opće bolnice Varaždin.

Dodatno osoblje je potrebno i u Županijskoj bolnici u Čakovcu. Stiglo im je osam medicinskih sestara. Od 150 bolničkih kreveta, ostalo je još samo 20, jer se više pacijenata primi nego otpusti. Troje je djece, među njima i bebe od 7 i 17 mjeseci.

 - Tako da smo pri kraju s našim smještajnim kapacitetima svaki dan smo u komunikaciji sa nacionalnim i lokalnim stožerom oko daljnjih opcija. Naravno da je situacija ozbiljna, međutim postoje daljnja rješenja o kojima svakako raspravljamo - izjavio je Sven Pal, pomoćnik ravnatelja Županijske bolnica Čakovec.

I oni razmišljaju o uvođenju testiranja za pacijenata koji imaju COVID potvrde.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video