Vijesti / Koronavirus

lutrija cijepljenih

Austrijska vlada izdvojila milijardu eura za 'Lutriju cijepljenih'. Svaki deseti dobiva 500 eura

Austrijska vlada izdvojila milijardu eura za 'Lutriju cijepljenih'. Svaki deseti dobiva 500 eura
Ilustracija

Što kažete na ovu ideju?

Austrijski kancelar Karl Nehammer i potkancelar Werner Kogler zajedno su u četvrtak ujutro s čelnicom oporbene Socijaldemokratske stranke (SPÖ) Pamelom Rendi Wagner na konferenciji za novinare prije početka zasjedanja Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta o uvođenju obveznog cijepljenja predstavili vladin poticajni i nagradni paket u obliku lutrije “težak” milijardu eura, koji je namijenjen svim u Austriji cijepljenim osobama.

Lutrija kao poticaj necijepljenima da se cijepe, bila je ideja Rendi Wagner, čija se većina stranačkih kolega iz redova SPÖ-a već prethodno izjasnila za uvođenje obveznog cijepljenja.

Predstavljajući pojedinosti Lutrije za cijepljene, koja će početi 15. ožujka, dakle negdje mjesec i pol dana nakon stupanja na snagu Zakona o obveznom cijepljenju, Nehammer je rekao kako će svaki deseti izvučeni dobitnik dobiti vrijednosni bon od 500 eura, koje može potrošiti u trgovinama, restoranima, uslužnoj djelatnosti te kulturnim i ostalim ustanovama.

“To će biti nagrada za sve koji su se već cijepili i poticaj necijepljenima i neodlučnima da se cijepe”, istakao je austrijski kancelar . Napomenuo je kako se time želi potaknuti općine da na svom terenu još više propagiraju cijepljenje. Naravno, od toga će, kako je rekao Nehammer i profitirati. Naime, ako stopa procijepljenosti na području općine bude 80 posto, općina iz izdvojenih sredstava dobiva 75 milijuna eura. Za stopu od 80 posto 150 milijuna, a za procijepljenost populacije od 90 posto populacije čak 300 milijuna eura.

Vladin partner u organizaciji lutrije biti će javna televizija ORF, koja, kako je kancelar naglasio, u tome već ima iskustva.

Ono što bi posebno trebalo stimulirati necijepljene da se cijepe, ali i one osobe koje su već primile dvije doze cjepiva protiv koronavirusa da odu i po treću dozu jest, kako je posebno naglasio Nehammer, da za “svaki dio cijepljenja, dakle svaku pojedinačnu dozu primljenog cjepiva postoji šansa da budu izvučeni na lutriji”. Dakle tri puta (dvije doze + booster).

“Pozitivni poticaji su nužni”, rekla je idejna začetnica namjenske lutrije Rendi Wagner. Istaknula je kako joj je pri tome posebno važno da će lutrija biti i potpora domaćim, austrijskim tvrtkama, gdje će dobitnici potrošiti osvojenih 500 eura.

“Jačanjem potrošnje automatski se jača i domaće gospodarstvo i osiguravaju radna mjesta”, ustvrdila je čelnica SPÖ-a.

“Veselim se predstavljenom paketu. Riječ je o dvostrukom koraku. Jednim će se ostvariti obvezno cijepljenje, što je veliki korak, a drugim će se etablirati poticajni sustav”, rekao je potkancelar Kogler. Istaknuo je kako je lutrija izuzetno pozitivna akcija jer će se njome čak 99,9 posto izdvojenih sredstava dalje investirati.

“Drukčije bi bilo da se radi o gotovini. Pandemija je pokazala da Austrijanci pojačano štede. Ovako će to biti poticaj potrošnji”, napomenuo je potkancelar.

Svi govornici su istaknuli kako se “svaka doza primljenog cjepiva broji”, pozvavši sve zainteresirane za Lutriju da joj se od 15. ožujka priključe.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video