Vijesti / Koronavirus

KORONAVIRUS - STANJE

RASTE BROJ ZARAŽENIH Zagorec: 'Cijepite se, zaštitite sebe i svoje bližnje'

RASTE BROJ ZARAŽENIH Zagorec: 'Cijepite se, zaštitite sebe i svoje bližnje'
Varaždinska županija

Nakon što je testirano 1049 osoba, u Varaždinskoj županiji jučer je potvrđeno 665 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

U Varaždinskoj županiji zabilježen je značajan porast broja novooboljelih od Covida-19, dok se broj hospitaliziranih pacijenata u Općoj bolnici Varaždin trenutno i dalje smanjuje, izvijestili su danas na konferenciji za novinare članovi Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

- Nakon što je testirano 1.049 osoba, u Varaždinskoj županiji jučer je potvrđeno 665 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U zadnjih 14 dana imamo više od 2.100 novih slučajeva na 100 tisuća stanovnika, čime nam se 14-dnevna incidencija u roku od dva tjedna više nego udvostručila. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 98 pacijenata, od kojih je njih devet u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba te ovim putem izražavam iskrenu sućut članovima obitelji - rekla je načelnica Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Silvija Zagorec.

Uz PCR testove, na brzim antigenskim testovima evidentirana su 124 pozitivna nalaza.

- U našoj županiji je s obje doze cijepljeno 67,3 posto odraslog stanovništva, po čemu smo na petom mjestu u Hrvatskoj i iznad hrvatskog prosjeka. Ponovno upućujem apel svim stanovnicima Varaždinske županije da se cijepe, bilo da je riječ o prvoj, drugoj ili booster dozi, a da bi iz epidemije izašli sa što blažim simptomima, zaštitili prvenstveno sebe, a onda i ljude oko sebe, svoje najbliže – apelirala je Silvija Zagorec.

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije je obradio ogroman broj PCR testova, pri čemu na testiranje dolaze i građani iz drugih županija.

– U protekla 24 sata dostigli smo limit u testiranjima, s ukupno obrađenih više od 1.100 uzoraka, od kojih je nevjerojatnih 65 posto pozitivnih gledaju li se svi testirani, iz naše i drugih županija. Očekujemo da će ovakav pritisak na laboratorij biti i sljedeća dva do tri tjedna s obzirom da je očito da kola omikron, puno infektivniji soj virusa. Naša ustanova je spremna iako imamo pozitivnih djelatnika te u samoizolaciji. Vjerujem da ćemo s raspoloživom opremom i kadrom uspjeti omogućiti žiteljima naše županije da u većoj mjeri koriste PCR testiranja, a u manjoj brze testove – rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Marin Bosilj.

Dom zdravlja Varaždinske županije je početkom ovoga tjedna preuzeo brze antigenske testove te ih podijelio u 86 ordinacija opće/obiteljske medicine i devet pedijatrijskih ordinacija.

– Testove smo podijelili kako bi, sukladno nalogu ministra, ordinacije provodile brza testiranja. Budući da to predstavlja dodatno opterećenje za primarnu zdravstvenu zaštitu, Dom zdravlja je reorganizirao svoj rad te smo na punktu kod Arene Varaždin povećali dnevne kapacitete PCR testiranja. Za potrebe brzih antigenskih testiranja smo u Ivancu i Ludbregu postavili kontejnere kako bismo liječnicima, čije ordinacije se nalaze u većim objektima, omogućili da tamo testiraju svoje pacijente – naveo je ravnatelj Dom zdravlja Renato Podbojec.

Najavio je da će u Varaždinskoj županiji ove subote, 22. siječnja, treći put biti održan Dan cijepljenja u  ordinacijama obiteljske i opće medicine. Građani će se moći cijepiti prvom, drugom ili trećom dozom u 80 ordinacijama diljem županije od 8 do 12 sati.

Voditeljica Epidemiološke djelatnosti županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. med. Katica Čusek Adamić izvijestila je da je u Varaždinskoj županiji potvrđena omikron varijanta virusa u uzorcima uzetima krajem prosinca, čime se objašnjava ovakav porast novozaraženih.

- Klinička slika oboljelih je toliko blaža jer se ne komplicira, a najčešći simptomi su povišena temperatura, kašalj, opća slabost, začepljenost nosa i bol u tijelu. Gleda li se struktura oboljelih, 30 posto su djeca vrtićke i školske dobi, dok je udio osoba starije životne dobi, iznad 60 godina, u ovom trenutku znatno ispod deset posto. Najugroženiji za razvoj komplikacije bolesti i hospitalizacije su necijepljeni članovi obitelji, pa apeliram na odraslu, necijepljenu populaciju da se cijepe, a cijepljeni s dvije doze da prime treću, tzv. booster dozu. U sljedeća dva tjedna će se obolijevanja premjestiti i na stariju populaciju, tako da ćemo tek vidjeti koliko će se opteretiti bolnički sustav, što opet ovisi o postotku procijepljenosti starije populacije – navela je dr. Čusek Adamić.

Uputila je važan apel.

– Budući da ćemo i sljedećih dana imati veliki broj pozitivnih osoba, zdravstveni radnici Epidemiološke djelatnosti neće biti u mogućnosti kontaktirati sve zaražene osobe i njihove kontakte u roku od 48 sati. Stoga apeliramo na savjesnost oboljelih građana, molimo ih da se izoliraju te obavijeste svoje kontakte o potrebi samoizolacije. Sve koje nećemo uspjeti kontaktirati, molimo da se radi reguliranja točnih datuma obrate svojim izabranim liječnicima. Svaka osoba će prilikom testiranja dobiti informativni letak o načinu postupanja. Sve građane molimo za strpljenje i razumijevanje – apelirala je voditeljica Epidemiološke djelatnosti.

Načelnica Stožera Silvija Zagorec je izvijestila da je od 33 osnovne i 13 srednjih škola, čiji osnivač je Županija, s današnjim danom na online nastavu prešlo 6 osnovnih i 4 srednje škole, a mješoviti oblik nastave imaju još 3 srednje škole.

– Za svaku školu se pojedinačno razmatra epidemiološka situacija – napomenula je.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek je izvijestio da je broj pozitivnih učenika u osnovnim školama 342 ili 4 posto, a u samoizolaciji je njih 1.864 ili 20 posto. U srednjim školama je pozitivno 198 učenika ili 3 posto, a u samoizolaciji je 1.059 učenika ili 16 posto.

– U ovom trenutku 20 posto osnovnih škola ima online nastavu, a 54 posto srednjih škola ima kombinaciju modela C – online te B – mještovito – naveo je dr. sc. Huđek.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak naveo je da je najveći broj hospitaliziranih u ovome valu bio 252, a danas imaju 98 hospitaliziranih.

- 67 posto hospitaliziranih pacijenata nije cijepljeno. Nažalost, veliki broj osoba zaraženih koronavirusom reflektiraju se i na naše djelatnike, pa u ovome trenutku imamo 53 djelatnika van pogona. Reorganizacijom rada smo glavninu Covid-pacijenata smjestili na lokaciju u Klenovniku i na taj način omogućili daljnje normalno funkcioniranje naše bolnice. Četiri operacijske sale rade kontinuirano, Neurologiju smo vratili u njezin prostor te zatvorili Covid-odjel u Novome Marofu, tako da tamo možemo smjestiti kronične pacijente – naveo je Poljak.

Voditeljica Odjela za anesteziologiju, reanimaciju i intenzivno liječenje Opće bolnice Varaždin prim. Renata Krobot, dr. med., iznijela je podatke o liječenju Covid-bolesnika s najtežim kliničkim slikama.

– U ovom trenutku u Jedinici intenzivnog liječenja imamo deset bolesnika, od kojih je njih devet na respiratoru s teškom kliničkom slikom, u dobi su od 69 do 81 godinu i niti jedan od njih nije cijepljen. Ti bolesnici su primljeni u bolnicu u tjednu između 5. i 13. siječnja, nakon što su simptome razvili nekoliko dana prije ili poslije novogodišnjih blagdana. Optimizam ipak budi činjenica da je u posljednjih pet dana u Jedinicu intenzivnog liječenja primljen samo jedan novi bolesnik, sa srednje teškom kliničkom slikom, dok smo tijekom studenoga i prosinca tjedno zaprimali i do deset bolesnika – navela je prim. Krobot.

Župan Anđelko Stričak je također prisustvovao na konferenciji za novinare kako bi na trudu, radu i marljivosti zahvalio svim zdravstvenim i drugim radnicima te članovima Stožera.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video