Vijesti / Koronavirus

nove preporuke

HZJZ objavio nove preporuke: Dijete koje je cijepljeno bit će oslobođeno samoizolacije

HZJZ objavio nove preporuke: Dijete koje je cijepljeno bit će oslobođeno samoizolacije
Marin Tironi/Pixsell

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin ranije je navela kako je trenutno covid pozitivno nešto manje od 16.000 djece.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je u ponedjeljak nove preporuke među kojima je i ona da se karantene oslobađaju djeca do 18 godina koja su primarno cijepljena i koja su preboljela covid pa primila jednu dozu cjepiva, neovisno o tome koliko je vremena prošlo od cijepljenja.

Preporuča se da djeca izuzeta od karantene trebaju tijekom desetodnevnog razdoblja od bliskog kontakta sa zaraznom osobom u kolektivu svoditi na minimalnu mjeru kontakt s osobama starijim od 60 godina i osobama s teškim kroničnim bolestima. Također, trebaju nositi masku u svim prilikama kad je nemoguće izbjeći bliski  kontakt. Preporučljivo je da pet do sedam dana nakon bliskog kontakta sa zaraznom osobom naprave kućni test. U slučaju pojave simptoma testirati se treba brzim antigenskim ili PCR testom.

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin ranije je navela kako je trenutno covid pozitivno nešto manje od 16.000 djece. Oko 3000 ih otpada na djecu predškolske dobi dok su 13.000 djeca koja idu u školu. Najviše ih je u dobi od 5. do 8. razreda osnovne škole dok je oko 11.000 djece u samoizolaciji.

HZJZ u najnovijim preporukama navodi i da je izolacija skraćena asimptomatskim i osobama s blagom do umjerenom kliničkom slikom koje nisu imunokompromitirane na sedam dana i za osobe kojima je prošlo više od četiri mjeseca od primarnog cijepljenja ili preboljenja.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video