Vijesti / Koronavirus

omikron

Neki se žele namjerno zaraziti omikronom no stručnjaci upozoravaju: 'Virus u testisima može ostati mjesecima'

Neki se žele namjerno zaraziti omikronom no stručnjaci upozoravaju: 'Virus u testisima može ostati mjesecima'
Davor Puklavec/Pixsell

Trobonjača kaže da vjerojatno postoje i druga tkiva u kojima se virus može zadržati.

Sjećate se priče o češkoj pjevačici Hani Horki, koja je bila ljuta protivnica cijepljenja, a onda je umrla u svojoj 57. godini nakon što se namjerno zarazila koronom i to delta sojem?

Dva dana prije smrti napisala je na društvenim mrežama: "Preživjela sam. Bilo je živopisno. Sada će biti koncerata, kazališta, saune, putovanja na more."

A onda šok, umrla je od te iste delte, a njezin sin Rek obrušio na antivaksere i napisao: "Tužan sam što je više vjerovala strancima, nego svojoj obitelji i tezama o stjecanju prirodnog imuniteta izlaganju bolesti".

Na taj nas je slučaj podsjetio dr. Zlatko Trobonjača, imunolog s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci kojeg smo zamolili za komentar oko ideje pojedinaca (mnogi sigurno znaju nekog takvog) koji se namjerno žele zaraziti koronom i tako steći prirodni imunitet ili dohvatiti COVID potvrdu, piše RTL. 

Dr. Trobonjača upozorio je da je to opasno igranje čak i s vlastitim životom.

"Taj je koncept pogrešan. Iako kažemo da omikron izaziva blaže plućne simptome, ali on izaziva i teže crijevne simptome, gastroenteritis, odnosno upalu probavnog sustava. Virus mijenja način ulaska u stanice o kojem ovisi koju će vrstu stanica više inficirati, a koje manje. Ali i s omikronom imamo smrtne slučajeve. To je i dalje opasan virus i potpuno je pogrešan koncept namjerno se zaraziti kako bi stekli imunost ili dobili COVID potvrdu", rekao je dr. Trobonjača.

Nastavio je da će se možda netko zaraziti, preboljeti koronu, a onda i steći imunost, ali upozorava da nitko od nas ne zna u kakvom je stanju naš organizam i hoće li se dogoditi "greške" koje će nas odvući u teži oblik bolesti, a na kraju će možda netko i preminuti.

"Ovakav pristup naprosto je velika greška i oni koji to rade nepotrebno riskiraju", rekao je dr. Trobonjača te se osvrnuo i na vrlo komentiranu izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je nedavno kazao: "Kažu da (omikron opa.a) nije toliko opasan. Neki stručnjaci to čak nazivaju živim cjepivom".

Trobonjača je oštro kritizirao i takve stavove.

"Necijepljeni obolijevaju od težih oblika bolesti i pritom stječu imunost, ali ne treba zaboraviti da 30, pa i čak i 40 posto ljudi nakon infekcije ima postakutni ili kronični COVID, stanje u kojem se virus dugo zadržava u tijelu i neprestano oštećuje tkivo. Virus vjerojatno nađe svojevrsne džepove u tkivu i sakrije se od imunosnog sustava. Tako sada znamo da se kod muškaraca virus može mjesecima zadržavati u testisima, a vjerojatno postoje i druga tkiva u kojima se virus može zadržati", upozorio je naš sugovornik.

Na pitanje, jesu li onda takvi ljudi, koji virus nose i mjesecima nakon preboljenja, i dalje zarazni, odgovara da nisu. 

"Da bi netko bio zarazan, mora imati virus u plućima i onda ga preko sekreta širiti. Ako se virus sakrio negdje drugdje u tijelu, onda čovjek nije zarazan", kaže dr. Trobonjača. Otkrio je i to da su pojedine obdukcije ljudi, koji su preminuli nekoliko mjeseci nakon zaraze, i dalje u tijelu imali određene količine čestica virusa korone što još jednom dokazuje da je moguće da se virus "nosi" dugo nakon preboljenja. 

"Radi se o tome da se virusne čestice nakon preboljenja sakriju na neki način od imunosnog sustava i perzistentno nanose štetu. Ali treba znati da i imunosni sustav, koji radi i djeluje na virus, također dovodi do oštećenja tkiva i organa. Kombinacija toga dovodi do produljenog i kroničnog COVID-a", kaže Trobonjača. 

Dr. Polić: Nema mjesta komociji 

I imunolog dr. Bojan Polić slaže se s time da se nikako ne smije opustiti i čak namjerno se zaraziti virusom te da nema mjestu komociji. 

"To je opasno i to je najiracionalnije način imunizacija, pogotovo onih koji su potpuno neimuni i kod kojih COVID-19 može izazvati teže oblike bolesti. Omikron definitivno izaziva blaže oblike bolesti od delta soja, ali u našem slučaju, kad opća populacija nije dovoljno imunizirana, kada imamo necijepljene i one koji nisu preboljeli bolest, to može biti opasno", rekao je dr. Polić. 

On osobno ne zagovara nikakvo popuštanje mjera. 

"Imamo velike brojeve novozaraženih i virus se širi strelovitom brzinom i naše mjere su dosta blage i k tome se još ne poštuju. U takvim situacijama moja je poruka i savjet ljudima da se osobno štite, da drže distancu, nose zaštitne maske i da paze da se ne zaraze", kaže dr. Polić. 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video