Vijesti / Koronavirus

ministar božinović

Učenici će se prije odlaska u školu ponedjeljkom morati testirati: 'Smatramo da je to logičan smjer'

Učenici će se prije odlaska u školu ponedjeljkom morati testirati: 'Smatramo da je to logičan smjer'
Igor Kralj/Pixsell

Učenici od prvog osnovne do završnih razreda srednje škole kod kuće bi se testirali jednom tjedno.

Učenici će se uoči odlaska u školu morati testirati. Kako doznaje Jutarnji list, u tijeku je razrada plana koji je predložilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a po njemu bi se testovi distribuirali svim školama u Hrvatskoj, nakon čega bi se podijelili roditeljima.

Učenici od prvog osnovne do završnih razreda srednje škole kod kuće bi se testirali jednom tjedno, a Ministarstvo će o tome uskoro objaviti detaljnije informacije. Cilj testiranja je ukidanje samoizolacija za sve učenike koji nisu pozitivni.

Potpredsjednik Vlade i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite, Davor Božinović, potvrdio je za Jutarnji list da se ide u tome smjeru, s ciljem da zdrava djeca čim manje izostaju s nastave.

- Smatramo da je to logičan smjer. Jako je puno bolesne djece, ali i samoizolacija. Načelan plan je da djecu testiraju roditelji ponedjeljkom prije škole. Za sada se planira test jednom tjedno, no ako se pokaže netko pozitivnim, onda epidemiološka služba i škole određuju kako dalje - kazao je Božinović.

Napominje i kako će detalje uskoro objasniti Ministarstvo znanosti i obrazovanja čije povjerenstvo u suradnji s HZJZ-om donosi pravila. Također, važno je vidjeti i financijsku konstrukciju. Po okvirnim podacima, mjesečno bi za testove trebalo izdvojiti između 70 i sto milijuna kuna.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video