Vijesti / Koronavirus

promjene za učenike

Ukida se samoizolacija za učenike: Testirat će se kod kuće, poznato što će biti s onima čiji roditelji to odbiju

Ukida se samoizolacija za učenike: Testirat će se kod kuće, poznato što će biti s onima čiji roditelji to odbiju
Goran Stanzl/Pixsell

Ministarstvo znanosti i obrazovanja procjenjuje da je više od 30.000 učenika u samoizolaciji...

S obzirom na velik broj učenika u samoizolaciji, Ministarstvo znanosti i obrazovanja razrađuje model ukidanja samoizolacije u školama, po kojemu bi kod kuće ostajali samo zaraženi učenici, dok bi ostali išli u školu uz uvjet da kod kuće redovito provede samotestiranje.

Temeljem posljednjih preporuka WHO i ECDC da se više napora uloži u što normalnije funkcioniranje obrazovnog i zdravstvenog sustava, a ne samo u sprječavanje širenja nove varijante virusa, Ministarstvo razrađuje model ukidanja samoizolacije za učenike.

U ovom je trenutku, ističu, nužno osigurati da što veći broj učenika ima normalnu nastavu u učionicama i to ne samo kako bi uspješno svladali gradivo, nego prvenstveno zbog njihovog mentalnog zdravlja.

Iako je po službenim podacima trenutačno u samoizolaciji više od 10.000 učenika, Ministarstvo procjenjuje da ih je zapravo više od 30.000, s obzirom na to da u samoizolaciju idu cijeli razredi.

Provođenjem mjere samotestiranja u potpunosti bi se ukinula obveza samoizolacije za učenike koji su u školi bili u kontaktu sa zaraženom osobom, a nemaju simptome bolesti i imali su negativan rezultat testa. Time bi se, ističu iz Ministarstva, povećalo praćenje nastave u školi, odnosno po modelu A za sve učenike, osim za oboljele od COVIDA 19, odnosno pozitivne.

Samotestiranje bi se provodilo kod kuće brzim antigenskim testovima, rezultate bi školi prijavljivali roditelji, a škole bi osigurale i predale roditeljima dovoljnu količinu testova za mjesec dana testiranja.

Iz Ministarstva napominju da je samotestiranje dobrovoljno i besplatno, a obavljalo bi se redovito jednom tjedno, najvjerojatnije ponedjeljkom prije početka nastave, odnosno u slučaju pojave zareze u razredu.

Roditelji koji ne žele da njihovo dijete bude uključeno u samotestiranje kod kuće, neće u školi preuzimati testove, a u slučaju pojave zaraze u razredu, tom će djetetu biti izrečena mjera samoizolacije, kao i do sada.

Najnovije

Reci što misliš!