Vijesti / Koronavirus

testovi za učenike

Testiranje školaraca koštat će 18 milijuna kuna mjesečno

Testiranje školaraca koštat će 18 milijuna kuna mjesečno
Saša Miljević/Pixsell

Školama bi u mjesec dana trebalo biti isporučeno 2,750.000 testova. A što ako roditelji ni uz besplatne testove ne žele testirati djecu?

Temeljem preporuka WHO-a i ECDC-a svaka država mora uložiti napor kako bi obrazovni sustav što normalnije funkcionirao jer djeca sve teže podnose zatvorenost i izolaciju nakon tolikog trajanja borbe s COVID-om.

- Temeljem posljednjih preporuka da se uloži napor u funkcioniranje obrazovanja, a ne samo u sprečavanje širenja ove nove varijante virusa koja se jako brzo širi i vrlo je teško imalo usporiti širenje, radimo na modelu ukidanja samoizolacije za učenike jer je u ovom trenutku nužno osigurati da što više učenika ima normalnu nastavu u učionicama, i to ne samo da bi svladali gradivo, nego prvenstveno zbog njihova mentalnog zdravlja - ističu u Ministarstvu obrazovanja.

Učenici bi se tako za ukidanje mjera samoizolacije izborili redovitim kućnim samotestiranjem brzim antigenskim testovima. Rezultate tih testova roditelji bi prijavljivali školi. U slučaju da je učenik na tom brzom testu negativan, roditelj bi rezultat upisao u učenikovu bilježnicu, koju bi razrednik provjeravao svakog ponedjeljka, a u slučaju da je učenik pozitivan, roditelj bi obavijestio razrednika, a on ravnatelja. Uzme li se u obzir ukupan broj učenika i školskih djelatnika, školama bi trebalo biti u mjesec dana isporučeno 2,750.000 testova, što bi proračun koštalo oko 18 milijuna kuna mjesečno.

Time bi svi oni na brzom testu negativni učenici nastavili fizički pratiti nastavu a da ne moraju skupno u samoizolaciju, dok bi zaraženi učenici ostali kod kuće. U slučaju da se u razredu po tim brzim testovima utvrdi jedan pozitivan učenik, njegov razred ponavlja testiranje u roku od dva dana od detekcije pozitivnog slučaja i rezultate ponovno prijavljuje razredniku. Distribuciju testova školama obavljala bi Civilna zaštita u suradnji s nastavnim zavodima.

- Provođenjem mjere samotestiranja potpuno bi se ukinula obveza samoizolacije za učenike koji su u školi bili u kontaktu sa zaraženom osobom a nemaju simptome bolesti i imali su negativan rezultat testa, čime bi se povećalo praćenje nastave uživo za sve učenike osim za one koji su bolesni i pozitivni. Samotestiranje na SARS-CoV-2 je dobrovoljno i besplatno i obavlja se jednom tjedno, preporuka je ponedjeljkom početkom prvog sata nastave. Kada se na neki drugi način, neovisno o rutinskom samotestiranju u školi, utvrdi da je neki od učenika pozitivan na SARS-COV-2, odmah se provodi dodatno samotestiranje tog razreda - kažu u Ministarstvu obrazovanja.

Od rutinskog samotestiranja bili bi oslobođeni oni učenici koji su preboljeli COVID-19 unutar četiri mjeseca, učenici koji su preboljeli COVID-19 i nakon preboljenja su cijepljeni, docijepljeni odrasli učenici, primarno cijepljeni učenici uz uvjet da je prošlo 14 dana od zadnje doze cjepiva. A što ako roditelji ni uz dobivene testove ne žele testirati djecu?

- Ukoliko takav zapis i potpis roditelja ne postoji u slučaju pojave pozitivnog učenika u tom razrednom odjeljenju izriče se mjera samoizolacije, osim ako su, kako je ranije navedeno, izuzeti od karantene sukladno uputama HZJZ-a. Škola će osigurati i predati roditeljima dovoljnu količinu testova za mjesec dana testiranja. Ako je učenik odsutan na dan kada se uobičajeno provodi testiranje, testiranje se obavlja odmah sljedeći dan kada je prisutan u odgojno-obrazovnoj ustanovi. - odgovorili su u Ministarstvu obrazovanja.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video