Vijesti / Koronavirus

ŠTAPIĆI KOJI IDU DO POLOVICE NOSA

O TESTIRANJU DJECE 'Vjerujem u roditelje. Onaj tko želi lagati, radit će to i dalje'

O TESTIRANJU DJECE 'Vjerujem u roditelje. Onaj tko želi lagati, radit će to i dalje'
Patrik Macek/Pixsell

Objasnio je i kako će se postupati u situacijama kada će se kod djece pojaviti simptomi usred tjedna.

Uoči današnje sjednice Vlade medijima se obratio ministar obrazovanja Radovan Fuchs koji je komentirao novu mjeru uvođenja testiranja u školama.

– Ova mjera ima cilj što više vratiti djecu u škole i da se što više odvija nastava po modelu A. Po procjenama koje nisu do kraja točne, imamo više od 10.000 izolacija, ali sigurno ih je više od 30.000. Službe po terenu više to ne mogu pratiti, često se odluke donose preventivno pa cijeli razredi završavaju u izolaciji i ne primjenjuju se pravila. Kako rastu brojevi u populaciji, tako i u školama. Zamjećujemo nešto manji pad, ali on je relativan. Da bismo vratili djecu u učionice, mislimo da je ovo dobra mjera, riječ je o ukidanju samoizolacije za učenike. To nije mjera sprečavanja, primijenili smo jednu originalnu metodu i mislimo da je ovo dobar put – komentirao je Fuchs pa ponovio način na koji će se provoditi mjera.

– Opskrbit ćemo škole testovima i dati ih roditeljima da djecu testiraju u ponedjeljak prije škole. Ako je test pozitivan, roditelji će obavijestiti razrednog nastavnika i dijete će ostati kod kuće – kazao je.

Objasnio je i kako će se postupati u situacijama kada će se kod djece pojaviti simptomi usred tjedna. 

– Ako se simptomi pojave tijekom tjedna, onda će nastavnici obavijestiti roditelje da testiraju djecu iz razreda pa ćemo vidjeti. Svakako ćemo tim pristupom rasteretiti roditelje koji su imali problem čuvanja djece kod kuće. Ovdje se ne radi o nešto agresivnijim varijantama testiranja, to su kratki štapići koji idu do polovice nosa. Mi smo preuzeli obavezu da s time upoznamo sve škole i damo upute na koji način obaviti postupak testiranja i prijavljivanja školi, a to kreće onog trenutka kad budemo imali raspoloživu količinu koja se može raspodijeliti – kazao je te napomenuo da se radi se o nabavi od 3 milijuna testova.

– Vjerujem u roditelje, svima je u interesu da djeca idu u školu. Onaj tko želi lagati, radit će to i dalje. Imali smo slučajeve kad su roditelji djecu slali pod temperaturom u školu, no njima je to na sramotu – smatra ministar.

Komentirao je i zašto vrtići nisu dio te mjere.

– Nisu vrtići ostavljeni nigdje. Radi se o opsežnoj operaciji tako da jednostavno u ovom prvom koraku nismo mogli pokriti i vrtiće, a i to je malo kompliciranije. U prvoj fazi hajdemo prvo provjeriti hoće li ovo uspjeti, vjerujemo da hoće – objasnio je.

Ne zna se točna cijena projekta, no Fuchs procjenjuje da će sve stajati  70 milijuna kuna, a sami testovi stajali bi otprilike 20 milijuna kuna.

– Pitanje provedbe natječaja jest pitanje za Robne rezerve – nadodao je.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video