Vijesti / Koronavirus

nova pravila

HZJZ objavio nove preporuke: Skraćuje se karantena za sve bliske kontakte zaraženih

HZJZ objavio nove preporuke: Skraćuje se karantena za sve bliske kontakte zaraženih
Kristina Stedul Fabac/Pixsell

Izuzeci od podvrgavanja karanteni ostaju isti kao i prije...

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove preporuke vezane uz skraćivanje trajanja karantene i izolacije za bolesne.

Naime, karantena je skraćena na sedam dana svim bliskim kontaktima, a ne samo osobama koje su cijepljene i preboljele COVID-19.

Izuzeci od podvrgavanja karanteni ostaju isti kao i prije, odnosno izuzeti su oni koji su preboljeli covid u zadnja četiri mjeseca, koji su primili drugu dozu u zadnja četiri mjeseca ili su cijepljeni booster dozom.

- Omogućen je prekid izolacije za asimptomatske zaražene osobe nakon najmanje pet dana ako su najranije peti dan negativne u brzom antigenskom testu (BAT), kao i za bolesnike s blagom i umjerenom kliničkom slikom nakon najmanje pet dana, ako su najranije peti dan negativni u brzom antigenskom testu (BAT) te bez povišene temperature najmanje 24 sata i značajno ublaženim simptomima (bez BAT testiranja, izolacija traje deset dana za osobe koje nisu cijepljene i nisu ranije preboljele COVID-19, a za cijepljene i koji su preboljeli COVID-19 traje sedam dana bez testiranja). Za prekid izolacije bez testiranja, bolesnik mora biti afebrilan najmanje 24 sata (ranije je bilo najmanje tri dana) - stoji u preporukama HZJZ-a.

Odluku možete pročitati ovdje

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video