Vijesti / Koronavirus

distinkcija

HZJZ objasnio što znači smrt s COVIDOM i smrt od COVIDA

HZJZ objasnio što znači smrt s COVIDOM i smrt od COVIDA
Ilustracija/Emica Elvedji/Pixsell

Nedavno su počeli raditi distinkciju...

Kako doznaje N1, Hrvatska tek odnedavno bilježi razliku u smrtima od ili s COVIDOM.

Naime, kako govori Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) distinkcija prilikom utvrđivanja uzroka smrti u bolnicama se provodi tek od 10. siječnja ove godine, a do 9. veljače ukupno je preminulo 1.437 ljudi. Od toga je 1.051 osoba preminula od, a 386 s COVIDOM-19.

No, koja je uopće razlika, pitali smo se svi još od početka pandemije. HZJZ kaže kako se smrt bolesnika koji su umrli od COVIDA definira kao smrt uzrokovana bolešću koja je klinički kompatibilna s potvrđenim slučajem COVIDA-19, osim ako postoji jasni drugi uzrok smrti koji se ne može povezati s COVIDOM-19, primjerice neka vrsta traume.

Tako se recimo pneumonija, plućna embolij, RDS, sepsa i druge posljedice smatraju posljedicama COVIDA-19. Osim toga, pojašnjavaju, da bi se definirala smrt od COVIDA, između vremena bolesti i smrti ne smije postojati razdoblje potpunog oporavka.

S druge strane, smrt bolesnika koji su umrli sa COVIDOM, definira se kao smrt koja je uzrokovana i klinički kompatibilna s drugim bolestima. Tu spadaju trauma, rak u terminalnoj fazi, moždani udar, infarkt miokarda, terminalna faza bubrežnog zatajenja, terminalna faza zatajenja jetre i drugi. Dakle, ne postoji jasan klinički tijek bolesti koji se povezuje s COVIDOM, istaknuli su. 

Podsjetimo, Hrvatska po stopi smrtnosti u Europi, prema podacima koje je ECDC objavio 3. veljače, se nalazi na 9. mjestu najviše kumulativne smrtnosti od početka epidemije sa stopom od 3394.88 umrlih na jedan milijun stanovnika.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video