Vijesti / Koronavirus

epidemiološke mjere

Donosimo popis svih mjera koje se od petak ublažavaju

Donosimo popis svih mjera koje se od petak ublažavaju
Nel Pavletić/Pixsell (Ilustracija)

Provjerite o čemu se radi...

Premijer Andrej Plenković najavio je kako epidemiološka situacija omogućava daljnje popuštanje epidemioloških mjera pa se tako povećava broj osoba na javnim događanjima, produžuje se radno vrijeme ugostiteljskih objekata i ukida se samotestiranje djece u školama.

Broj osoba koje smiju biti na javnim događanjima i okupljanjima na otvorenom i zatvorenom prostoru se povećava, a na događajima s COVID potvrdama nema ograničenja broja osoba koje mogu biti prisutne. Produžit će se radno vrijeme ugostiteljskih objekata s postojećeg ograničenja do 2 sata ujutro.

Također, vezano za vrtiće i škole, planirano je ukidanje samoizolacije za djecu predškolske dobi, osim kod obiteljskog kontakta i ukidanje rutinskog samotestiranja učenika jednom tjedno, osim u iznimkama kada je za pojedini razred konstatirano da ima pojavu pozitivnog testa. Doći će i do ublažavanja mjera kod održavanja sportskih natjecanja, amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, za održavanje sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događaja koji su u zatvorenim prostorima, profesionalne umjetničke izvedbe i programe u zatvorenim prostorima, kino projekcije, izložbe, vjerski obredi i sjednica predstavničkih tijela.

- Ovakva situacija gdje postoji određena dinamika zaraze s omikronom, ipak se vidi da su posljedice i oblici bolesti puno lakši nego što je to bilo prije, no i dalje moramo zadržati visoki oprez, virus je i dalje tu i pogađa dio građana i ima najtežih posljedica - rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Na ublažavanje mjera osvrnuo se i ministar Davor Božinović koji tvrdi kako "zdravstveni sustav više nije opterećen kao nedavno".

- Stožer je donio nekoliko odluka kojima se ublažavaju uvedene nužne epidemiološke mjere. U odluci o ograničavanju okupljanja najbitnije promjene su da na javnim okupljanjima može biti 200 osoba umjesto 100, a ako svi imaju COVID potvrde nema ograničenja. Prije je broj bio 200. U zatvorenim prostorima može biti 100 osoba, umjesto 50. Ako svi imaju potvrde, ograničenja nema. Okupljanja i manifestacije mogu trajati do 2 sata - kazao je te dodao kako će takvo radno vrijeme biti i za ugostiteljske objekte.

Ukida se ograničenje radnog vremena kasina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje, do je sada bilo do 24 sata. Ukida se obveza posjedovanja digitalnih EU COVID potvrda za održavanje amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi.  COVID potvrde neće biti potrebne niti za održavanje sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja koji se održavaju u zatvorenim prostorima, ali će biti obvezno korištenje medicinskih maski ili maski za lice. Na sajmovima na otvorenom, maske neće biti potrebne.

- Omogućava se održavanje sportskih natjecanja uz prisustvo gledatelja bez COVID potvrda, ali tada uz ograničenje popunjenosti tribine na 50 posto i obvezno korištenje maski na natjecanjima u zatvorenim prostorima - dodao je Božinović.  Ugostiteljski objektima sada će moći usluživati sve goste, a ne samo one koji sjede za stolovima.  - Samo ako imaju kontrolirani ulaz i ako svi gosti koji ulaze u prostor imaju EU digitalne COVID potvrde - dodao je.

 - Na prijedlog Ministarstva rada, izmijenjena je odluka kojom su uvedene sigurnosne mjere obveznog testiranja ili predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju u djelatnosti socijalne skrbi. Bit će izuzeti centri za socijalnu skrb i centar za posebno skrbništvo i njihovi korisnici - dodao je Božinović te naveo kako će sve odluke stupiti na snagu sutra, 18. ožujka.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video