Vijesti / Koronavirus

STOŽER UKIDA KORONA-MJERE

DRASTIČNO UBLAŽAVANJE Dosad najveće ukidanje mjera, Stožer objasnio gdje još jedino ostaju maske

DRASTIČNO UBLAŽAVANJE Dosad najveće ukidanje mjera, Stožer objasnio gdje još jedino ostaju maske
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Maske će se obavezno morati koristiti u zdravstvenom sustavu, ali i zaposlenici ustanova socijalne skrbi te posjetitelji korisnicima

Nacionalni stožer civilne zaštite održava konferenciju za medije o ublažavanju nekih epidemioloških mjera uvedenih radi suzbijanja pandemije koronavirusa. 

- Kao što je poznato, epidemiološka slika je znatno povoljnija nego krajem prošle ili početkom ove godine. Posljedice koronavirusa više nemaju značajniji utjecaj na zdravstveni sustav - rekao je Božinović

- Ukida se najveći dio uvedenih epidemioloških mjera, ostala bi obveza korištenja maski za lice nekim kategorijama osoba - rekao je Božinović te pojasnio kako će maske morati nositi samo u zdravstvenim ustanovama i ustanovama smještaja socijalne skrbi. 

- Maske će se obavezno morati koristiti u zdravstvenom sustavu, ali i zaposlenici ustanova socijalne skrbi te posjetitelji korisnicima. Osnovna razlika u odnosu na staru odluku je da će korištenje maski u najvećoj mjeri ovisiti o individualnoj procjeni i odgovornosti pojedinca, a ne o nadziranju i zapriječenim sankcijama - rekao je. 

- Više nema zabrane ulaska u RH bez obzira odakle se dolazi, dovoljno je da osobe iz država koje nisu u EU posjeduju covid potvrdu, a iz država članica EU više neće biti potrebne potvrde - rekao je Božinović. 

Odluke stupaju na snagu sutra u ponoć, a od sutra se ukidaju i sve druge epidemiološke mjere. 

- Što se tiče covid potvrda na nacionalnoj razini one se mogu koristiti samo u zdravstvenom sustavu i kad je u pitanju smještaj u socijali - rekao je Božinović. 

Ministar Vili Beroš kazao je kako je situacija u zdravstvu puno povoljnija. 

- I dalje svjedočimo broju pada hospitaliziranih bolesnika. Danas je hospitaliziranih 591, pet manjih nego jučer. Broj osoba na respiratoru je 25, broj preminulih je šest.  Sedam dana zaredom svjedočimo padu broja zaraženih - rekao je Beroš. 

- Moramo i dalje pratiti situaciju s novim varijantama. U ovom trenutku smo stabilni, nema veće opasnosti na vidiku. Ova epidemija će krenuti pretvaranjem u endemsku bolest i našim suživotom s tim virusom. Nitko ne smije smatrati da je ovim epidemija gotova. Virus je i dalje oko nas, poglavito stariji i bolesni naši sugrađani, i dalje moraju poštivati sve epidemiološke mjere i da se cijepe - kaže Beroš. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video