Vijesti / Koronavirus

KORONAVIRUS - STANJE

IMUNOLOG TROBONJAČA 'S obzirom na brzinu širenja omikrona, ovo ljeto i s ovim brojkama, vraćamo epidemiju na početak'

IMUNOLOG TROBONJAČA 'S obzirom na brzinu širenja omikrona, ovo ljeto i s ovim brojkama, vraćamo epidemiju na početak'
Ilustracija/Emica Elvedji/Pixsell

Proteklih dana opet imamo zabilježen porast oboljelih i preminulih od koronavirusa...

Tijekom lipnja ove godine od COVID-a ili s njime u RH umrlo je 75 osoba, kod kojih je ova zarazna bolest izazvala tešku, smrtonosnu kliničku sliku. Do sada su u srpnju ove godine preminule 123 osobe. Posebno zabrinjava jest činjenica da je u posljednjih 10 dana umrlo šest osoba više negoli u cijelom lipnju.

- Brojke umrlih, nažalost, takve su kakve jesu iz jednostavnog razloga što su i brojke novooboljelih u velikom porastu. Od soja omikron, odnosno njegovih podvarijanata BA.4 i BA.5, koje se jako brzo šire obolijevaju i stariji ljudi, kronični bolesnici, oni koji imaju neko akutno oboljenje, onkološki bolesnici, ali i oni koji su se cijepili dvjema dozama ili 'boosterirali' prije više od šest mjeseci. Svi oni mogu 'uhvatiti' omikron, i to podvarijantu BA.5 koja je kod nas prisutna. Ta podvarijanta dobro zaobilazi stečeni imunitet i lako ju je dobiti, objašnjava prof. dr. sc. Zlatka Trobonjaču, imunologa sa Sveučilišta u Rijeci, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Dodaje kako što je zaražena osoba slabijeg zdravstvenog stanja je to izvjesnije da će loše završiti ako se zarazi omikronom.

- Recimo, osoba koja ima zatajenje pluća, bubrega, jetre ili neko srčano, onkološko oboljenje i u takvom se stanju zarazi COVID-om, “ne piše joj se dobro”. Ako je uz to još starije životne dobi, opasnost je još i veća. Svaki život je vrijedan pažnje i borbe i zbog toga bismo se svi, a posebno rizične skupine ljudi, trebali čuvati, kaže dr. Trobonjača.

Prošle godine manje brojke

U ovo doba godine, prošlog ljeta brojke su bile puno manje. No omikron je promijenio 'igru'.

- Imali smo mirno ljeto. S obzirom na brzinu širenja omikrona ovo ljeto imamo golemi “bazen” ljudi koji se mogu inficirati i s ovim brojkama vraćamo epidemiju na početak - govori dr. Trobonjača te objašnjava kako nas ne očekuje ništa dobro idućih mjeseci nastave li se ovakve brojke. ' S obzirom na to da brojka umrlih kasni za brojkom novooboljelih u pravilu od tri do pet tjedana, jasno je da ćemo umrle koji su se sada inficirali imati za otprilike mjesec dana - zaključio je Trobonjača.

Vrijeme kada će COVID 19 postati poput gripe očito još nije došlo jer su COVID brojke umrlih samo u srpnju ove godine približno iste brojci umrlih od gripe, u cijeloj sezoni gripe 2019. godine.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video