Vijesti / Koronavirus

ministarstvo zdravstva

Beroš: 'Pripremamo se za epidemiološke izazove najesen, sagledavamo moguće scenarije'

Beroš: 'Pripremamo se za epidemiološke izazove najesen, sagledavamo moguće scenarije'
Miroslav Lelas/Pixsell

Povratak ministra zdravstva u fokus javnosti.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je danas da stručnjaci iz Kriznog stožera čine sve predradnje kako bi Hrvatska spremno dočekala epidemiološke izazove najesen, što uključuje i planiranje i provedbu dodatnog cijepljenja protiv koronavirusa. 

“Ekspertna skupina Kriznog stožera sagledava postojeće stanje i moguće scenarije u Hrvatskoj i Europskoj uniji te planira daljnje korake u pripremi zdravstvenog sustava i provedbi dodatnog cijepljenja protiv Covida-19”, objavio je Beroš na Twitteru.

Prema podacima HZJZ-, Hrvatsku je u lipnju zahvatio novi val zaraze koronavirusom pa je udio pozitivnih među testiranima narastao na 30 posto a broj novih slučajeva zaraze na dnevnoj bazi prešao je tisuću.

Najviše novozaraženih imaju Grad Zagreb, Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska županija, dok je najpovoljnija situacija u Virovitičko-podravskoj županiji. Na našim prostorima sada cirkuliraju podvarijante omikrona BA.2 i BA.4 i BA.5, najviše su izloženi građani srednje dobi, od 30 do 69 godina, dok je među djecom manje zaraženih jer nema nastave, rekli su Hini u HZJZ-u. Na pitanje o mogućnosti ponovnog uvođenja covid potvrda na jesen, u HZJZ-u su odgovorili da se, prema njihovu saznanju, u ovom trenutku ne razmišlja o ponovnom uvođenju covid potvrda na jesen ili zimu.

Osvrnuli su se i na smanjen interes građana za cijepljenje te istaknuli kako građani možda čekaju novo bivarijantno cjepivo koje će sadržavati i Wuhan i omikron komponentu virusa, kojega bi europska regulatorna agencija EMA mogla odobriti najranije krajem kolovoza ili početkom rujna. 

 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.