Vijesti / Koronavirus

cijepljenje

Beroš pozvao starije građane: 'Primite sad svoju dozu cjepiva!'

Beroš pozvao starije građane: 'Primite sad svoju dozu cjepiva!'
Davorin Visnjic/Pixsell

Ministar Beroš osvrnuo se na duge liste čekanja u hrvatskim zdravstvenim ustanovama te upozorio na niz izazova s kojima se suočava hrvatsko zdravstvo.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u petak nakon posjete pulskoj Općoj bolnici da je broj zaraženih koronavirusom na milijun stanovnika u Hrvatskoj i dalje manji u odnosu na prosjek Europske unije, ali zbog porasta broja novih slučajeva zaraze nema mjesta opuštanju.

Ministar Beroš potvrdio je da Hrvatska bilježi dvotjednu stopu porasta broja novozaraženih, koja iznosi 33 posto, no smatra da brojke još nisu alarmantne.

''Trend rasta postoji, no treba reći da Hrvatska ima 338 zaraženih na milijun stanovnika, što je manje od EU prosjeka od 630 zaraženih. Brojke u pojedinim državama još su veće. Primjerice Njemačka tako ima 1200, a Slovenija 700 zaraženih'', rekao je Beroš.

Varijante Ba4 i Ba5 predstavljaju preko 60 posto zaraženih osoba u Hrvatskoj u proteklih nekoliko tjedana, dodao je Beroš, koji je građane, a posebice starije kronično bolesne osobe pozvao na cijepljenje.

''I postojeća cjepiva štite od novih varijanti i razvoja težih oblika bolesti. Starije sugrađane i one s komorbiditetima pozivam da se cijepe već sada, a najesen, u rujnu, Hrvatska dobiva cjepiva za nove varijante'', izjavio je ministar.

Osim broja novozaraženih, Beroš je potvrdio i rast hospitaliziranih osoba i osoba na respiratoru, no dodaje da je omjer između hospitaliziranih i broja aktivnih slučajeva mnogo povoljniji nego u odnosu na prošlu jesen.

Iduću jesen nova cjepiva neće biti jedina novost u hrvatskom zdravstvu, istaknuo je Beroš.

Najavio je novi informatički sustav s uputnicama za onkološke pacijente zahvaljujući kojem će pacijenti kod kojih postoji sumnja u razvoj malignih bolesti dobiti specijalistički pregled unutar tri tjedna.

Najnovije

Reci što misliš!