Vijesti / Koronavirus

nova pravila

Ukida se izolacija i za covid pozitivne? Uz uvjet da nose FFP2 maske

Ukida se izolacija i za covid pozitivne? Uz uvjet da nose FFP2 maske
Nel Pavletić/Pixsell (Ilustracija)

Prijedlog je navodno već upućen voditeljima službi za epidemiologiju 21 zavoda za javno zdravstvo...

Hrvatski zavod za javno zdravstvo razmišlja o ukidanju sedmodnevne izolacije oboljelima od koronavirusa s blagim simptomima, no oboljeli bi imali obavezu nositi FFP2 masku prilikom izlaska.

Bernard Kaić potvrdio je tu informaciju Jutarnjem listu.

"Visoki udio pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih govori nam da velik broj zaraženih hoda okolo. Mnogi se ljudi testiraju kućnim testom pa ako imaju blage simptome, idu van. Ako bismo im rekli da više ne moraju u izolaciju nego da mogu slobodno hodati s FFP2 maskom, nadamo se da bi to mnogi poštovali", kazao je Kaić.

Prijedlog da oboljeli nose samo FFP2 masku navodno je već upućen voditeljima službi za epidemiologiju 21 zavoda za javno zdravstvo.

Imunolog Zlatko Trobonjača kazao je za Jutarnji list da se ne slaže s prijedlogom za ukidanje izolacije.

"Pitanje je hoće li zaraženi stalno nositi FFP2 masku: kod nas ima puno neodgovornih ljudi. Čim im kažete da mogu van bez obzira na to što su zaraženi, oni će izaći i kretati se te ćete teško moći kontrolirati nose li masku", kazao je Trobonjača.

Za Jutarnji je kazao i kako u Hrvatskoj ima malo cijepljenih te da imamo veći broj umrlih u zadnjih nekoliko mjeseci u odnosu na druge europske zemlje.

Najnovije

Reci što misliš!