Vijesti / Koronavirus

AKO SE SITUACIJA POGORŠA

CAPAK 'Razmišljamo o vraćanju maski'

CAPAK 'Razmišljamo o vraćanju maski'
Marin Tironi/PIXSELL

'Iako sad poznajemo bolest i nešto više znamo o virusu, on nas još uvijek iznenađuje', dodao je Krunoslav Capak te istaknuo kako 'imamo dosta velik broj oboljelih'

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kaže da strogih epidemioloških mjera zbog koronavirusa vjerojatno više neće biti, ali da su držanje distance i nošenje maski još uvijek na raspolaganju te da je moguće da se posegne za njima ako se situacija pogorša. 

'Možemo reći da strogih epidemioloških mjera, poput lockdowna, zatvaranja, zabrane okupljanja, vjerojatno više neće biti. No postoji mogućnost uvođenja klasičnih epidemioloških mjera, distance i maski, na mjestima gdje ima više ljudi, recimo, u javnom prijevozu ili na koncertima. Ako nam se epidemiološka situacija pogorša i ako se pokaže da je ta mjera efikasna, svakako će Stožer posegnuti njom', rekao je Capak u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska. 

'Iako sad poznajemo bolest i nešto više znamo o virusu, on nas još uvijek iznenađuje', dodao je te istaknuo kako 'imamo dosta velik broj oboljelih'.  'Ako se orijentiramo po PCR-pozitivnim, dakle, onima koje prijavljujemo kao bolesne, onda možemo reći da ta brojka više ne raste, nego stagnira, malo varira iz dana u dan, ali stagnira tako da mislimo da samo sada na vrhuncu tog BA.4-BA.5 vala, rekao je napomenuvši kako je 'ovo ipak jedna blaža varijanta bolesti'. 

'No ako dođe do neke nove mutacije prijeti nam novi val', ističe.  Komentirajući visok broj preminulih istaknuo je kako 'je naša populacija starija od 60 godina puno manje cijepljena nego u mnogim drugim europskim zemljama, gdje je to i više od 90 posto za osobe starije od 60 i od 80 godina, dok je kod nas to između 70 i 80 posto.'

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video