Vijesti / Koronavirus

OČEKUJE SE ŠIRENJE

U Hrvatsku stigao novi soj koronavirusa Kraken, potvrđeno 12 slučajeva

U Hrvatsku stigao novi soj koronavirusa Kraken, potvrđeno 12 slučajeva
Ilustracija/Emica Elvedji/Pixsell

Iz HZJZ-a poručuju da su mjere opreza i dalje važne, posebno održavanje higijene i pranja ruku, a starijim i rizičnim skupinama savjetuje se izbjegavanje velikih okupljanja u zatvorenim i javnim prostorima...

Kraken je naziv novog soja koronavirusa koji je službeno stigao i u Hrvatsku, potvrdio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), a u uzorcima prikupljenima tijekom prve polovice siječnja zabilježeno je 12 slučajeva. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak  i ranije je potvrdio kako je u Hrvatskoj vjerojatno već prisutna varijanta koronavirusa Kraken, iako dosad nije bila mikrobiološki potvrđena.

– Sada ga vrlo vjerojatno ima već i kod nas, jer nismo izolirani od ostatka svijeta. Svi dosadašnji sojevi brzo su se proširili te se može očekivati da će se širiti i Kraken – izjavio je ranije Capak za HRT.

Inače, radi se o podvarijanti BA.5 koronavirusa u koju spada i soj Kerber, a zasad je poznato oko 75 varijanti tog virusa. Capak je i ranije naglasio kako se radi o varijantama koje se brže šire te su zaraznije. 

– Za sada je riječ o blažoj kliničkoj slici nego li kod omikrona, odnosno BA.4 i BA.5 koronavirusa – rekla je epidemiologinja Dijana Mayer.

Iz HZJZ-a poručuju da su mjere opreza i dalje važne, posebno održavanje higijene i pranja ruku, a starijim i rizičnim skupinama savjetuje se izbjegavanje velikih okupljanja u zatvorenim i javnim prostorima. Pozivaju i ljude koji se još nisu cijepili da se dođu cijepiti.

– Kerber i Kraken očito su nešto zarazniji jer preuzimaju dominaciju od prethodnih sojeva. Zasad nema nikakvih kliničkih dokaza da uzrokuju težu bolest – rekao Capak za HRT 12. siječnja ove godine. 

Inače, Kraken je nastao u Americi kao produkt spajanja dvaju različitih omikrona. Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) kazao je kako postoji mogućnost da bi ova varijanta mogla imati sve veći učinak na broj oboljelih od COVID-19 u Europi, ali ne u sljedećem mjesecu jer je varijanta trenutačno prisutna samo na vrlo niskim razinama.

Ipak, u SAD-u se ova varijanta ubrzano širi, pa je tako u nekoliko tjedana prešao s 4 posto sekvencioniranih slučajeva na čak 40. Brojni stručnjaci izrazili su zabrinutost, među kojima je i voditeljica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za COVID-19 Maria Van Kerkhove koja je kazala da je zdravstvena agencija zabrinuta zbog brzine kojom ova podvarijanta zamjenjuje druge varijante.

Upravo danas očekuje se da će hitni odbor za COVID-19 (IHR) Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) predložiti Glavnoj skupštini ukidanje "javnozdravstvenog izvanrednog stanja od međunarodne važnosti", odnosno pandemije, gotovo tri godine od njezina proglašenja.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video