PODRUM PONEDJELJKOM

FOTO U P4 otvorena izložba Jelene Buden i Filipa Kličeka

Jelena Buden i Filip Kliček izložili su svoje slike i crteže pod skupnim nazivom 'U potrazi za snovima'.

Zajednička izložba slika i crteža Jelene Buden i Filipa Kličeka otvorena je u ponedjeljak 29. travnja u 19 sati u podrumu Centra za mladih P4. Izložba je naslovljena ‘U potrazi za snovima’ i dio je ciklusa izložbi pete sezone programa ‘Podrum ponedjeljkom’ koji provodi Filmsko-kreativni studio VANIMA.

Autori su se predstavilil s dvadesetak radova. Kao što je naglasio Srećko Lebinec iz VANIME, već u samom konceptu kojim su se Jelena Buden i Filip Kliček prijavili na javni poziv za izlaganje, vidljivo je bilo njihovo promišljanje i sjajna razrada poprilično burnih ideja. Ocrtano je citatom iz njihovog koncepta: “Život je projekcija slika u našem mozgu i ne postoji razlika između onih stvorenih iz realnosti i slika stvorenih u našim snovima jer niti jedna nema veću vrijednost od druge. – H.P. Lovecraft”

S obzirom na tu tezu, može se reći da izložba istražuje čin pronalaženja izgubljenih snova.

“Tražeći snove pronalazimo dijelove sebe razbacane po neočekivanim mjestima. Pronalaženjem takvog mjesta i zaustavljanjem tog trenutka dobivamo jedinstvenu priliku za introspekciju i kontemplaciju. Koncept se sastoji od dvije faze: invazije snova u stvarnost i ulazak autora u prostor snova”, riječi su Srećka Lebinca.

Jelena Buden rođena je 1997. godine. Djetinjstvo je provela u Rusiji u Norilsku, gdje je i stekla prvu ljubav prema olovci i papiru. Srednjoškolsko obrazovanje nastavlja u Varaždinu te se njena obitelj u tom periodu pridružuje restriktivnom religijskom pokretu koji je rezultirao izolacijom i neprestanim utjerivanjem straha, što je uvelike utjecalo na motive koji su u kasnijoj dobi bili korišteni u umjetničkom izražavanju. Nakon punoljetnosti napušta navedeni pokret te se vraća u Rusiju na razdoblje od tri godine tijekom kojeg traga za svojim identitetom. Po završetku razdoblja socijalizacije odlučuje nastaviti obrazovanje u Hrvatskoj te upisuje smjer Multimedija, oblikovanje i primjena na Sveučilištu Sjever i nastavlja studirati na srodnom diplomski smjeru Multimedija. Tijekom studiranja pridružuje se brojnim aktivističkim projektima, volonterskim organizacijama te Varaždinskoj udruzi mladih, čiji je aktivni član od 2021. godine.

Filip Kliček rođen je 1996. u Varaždinu. Završio je Medicinski fakultet u Rijeci, smjer dentalne medicine. U vrijeme studija, koristeći umjetnost kao bijeg od obaveza i kreativni odmor, izrađuje prvi niz slika posvećenih riječkim ulicama. Realnom prikazu krajolika suprotstavljaju se monumentalni svemirski brodovi konkvistadora iz dalekih galaksija. Svojim vještinama doprinosi radu Udruge studenata dentalne medicine u izradi promotivnih plakata i kreiranju vizualnog identiteta novootvorenog Fakulteta dentalne medicine. U svom se stvaralaštvu, po povratku u Varaždin, prebacuje s krajolika i građevina prema istraživanju nadrealnih ideja i snova. Najveći izvor inspiracije pronalazi u knjigama. Tako se u slikama mogu pronaći elementi H.P. Lovecraftovog kozmicizma i indiferentnosti, Kafkine i Camusove apsurdnosti i otuđenosti do Baudelaireove groteskne senzibilnosti ili Adamsove parodije znanstvenofantastičnog.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije