GRADSKA KNJIŽNICA VARAŽDIN

Predstavljanje knjige ‘Bog iza rešetaka’ Branka Detelja 15. svibnja u Gradskoj knjižnici

Sri
15
15. svibnja
19:00
Gradska knjižnica Varaždin
Franjevački trg 4
Varaždin
događaj je prošao
Loading Događaji

O knjizi će govoriti autor Branko Detelj te Goran Štimec, Zdravko Zima i Vladimir Kurečić.

Predstavljanje knjige ‘Bog iza rešetaka’ autora Branka Detelja održat će se u srijedu, 15. svibnja, u Gradskoj knjižnici i čitaonici ‘Metel Ožegović’ u Varaždinu, s početkom u 19 sati. O knjizi će, uz autora, govoriti Goran Štimec, Zdravko Zima i Vladimir Kurečić.

‘Bog iza rešetaka’ zbirka je odabranih društveno-političkih eseja koje je u formi novinske kolumne Branko Detelj tijekom proteklih godina objavljivao u nekoliko varaždinskih medija. Za ovu prigodu oni su ponovo obrađeni te su podijeljeni u pet tematskih poglavlja: ‘Poteškoće u razvoju’, ‘Ideološki glajhšaltung’, ‘U službi naroda i domovine’, ‘Sviranje lijevom kursu’ te ‘Identitet istine’.

“U ovoj knjizi izdvojen je jedan dio od mnoštva Deteljovih tekstova koji su činili najbolje od varaždinskog novinarstva od 2015. godine naovamo”, piše u predgovoru knjige njezin urednik Goran Štimec. “Predmet Deteljovog interesa bio je raznolik, no najsnažnije su ga pokretale uočene ideološke odioznosti, nacionalistička prenemaganja i religijsko licemjerje. Upravo te tri tematske koordinate na neki su način kondenzirane u naslovu ‘Bog iza rešetaka’, koji nosi knjigu te objedinjuje jedno poglavlje, a izvire iz temporarnog portreta osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića.

‘Temporarni portreti’ podnaslov je ove knjige, budući da su teme kojima se autor bavi predstavljene putem prikaza javnih osoba – s imenom i prezimenom – zaleđenih u određenom vremenu. Eseji koji su iz toga proizašli ne svjedoče samo o nekom prošlom društvenom i političkom trenutku, nego su mnoge teme i danas podjednako aktualne.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije