KSM

Počinju završne produkcije Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu

Od klasičnih bajki preko modernih adaptacija do performansa.

Izvedbom predstave „U potrazi za sjećanjem“ osnovnoškolske skupine B3, 25. svibnja počinje uzbudljiv period za Kazališni studio mladih, period završnih produkcija u kojem će biti izvedeno 11 maštovitih kreacija koje su plod dramskopedagoškog rada tijekom cijele školske godine.

Kroz jedanaest predstava djece i mladih bit ćemo svjedoci raznolikosti tema, stila i emocija koje su tkane u svaki detalj svake izvedbe. Ova godina donosi nam široku lepezu priča, od klasičnih bajki preko modernih adaptacija do performansa.  Svaka predstava nosi sa sobom pečat individualnosti i kolektivnog truda, obećavajući publici nezaboravno iskustvo.

Dramske skupine

Prva od njih je “U potrazi za sjećanjem”, adaptacija bajke “Šuma Striborova”, Ivane Brlić Mažuranić koju će izvesti skupina B3 (Legende) pod umjetničkim vodstvom Marija Đurenca. Tekst su dramatizirale studentice na kolegiju Scenska kultura na Učiteljskom fakultetu, odsjek Čakovec, pod mentorstvom Tanje Novak. Ova inspirativna priča prikazuje putovanje mladića koji se zaljubljuje u guju-djevojku, očaran njenom vanjskom ljepotom. Kroz niz događaja, mladić će naučiti važnu lekciju o ljudskoj prirodi te o istinskoj ljepoti koja leži u dobroti i djelima.

Zatim slijedi „Timpetill – grad bez roditelja“ dramske skupina B2 (Dramci galamci) nastale prema motivima istoimenog romana Henryja Winterfelda.  Djeca Timpetilla radila su gluposti do te mjere da su roditelji napustili grad, a ona su ostala sama i posvađana. S jedne strane divlji „Gusari“, s druge „Družba tajne savjetnice“ čiji članovi misle da su bolji nego što jesu. Koliko znači zajedništvo, naučili su i jedni i drugi uz umjetničko vodstvo Roberte Barat.

Potom je na repertoaru predstava „Caričino novo ruho“, adaptacija priče H.C Andersena koju su dogradili polaznici skupine A1 (Zvjezdice) uz umjetničko vodstvo Ane Krčar-Velimirović.  Riječ je jednoj od onih priča koja uvijek iznova navode na razmišljanje o  površnosti, taštini i stvarnim vrijednostima nekog društva. Priča o caru opsjednutom najljepšom i najraskošnijom garderobom te varalicama koje iskorištavaju njegovu glupost, inspirirala je skupinu da pronađe poveznicu s današnjim sustavom vrijednosti.

 „Patnje mladog labuda“ koju su prema bajci ‘Ružno pače’ H. C. Andersena dramatizirale studentice na kolegiju Scenska kultura na Učiteljskom fakultetu, odsjek Čakovec, pod mentorstvom Tanje Novak, u izvedbi dramske skupine A2 (Iskre) pod umjetničkim vodstvom Ivane Lolić.  Predstava počiva na priči o nevoljama mladog labuda, koji napušta pačje pleme u nadi da će negdje pronaći svoje mjesto pod suncem. Putovanje nije samo fizičko, već i unutarnje, jer se glavni lik suočava s vlastitim sumnjama i strahovima koje naposljetku redom prevlada.

Brojne izvedbe

Skupina C2 pod vodstvom Hane Kunić donosi sliku tamne strane suvremenog tinejdžerskog svijeta koja, čak i ako jako čvrsto zatvorimo oči, neće nestati. Ovom bolno aktualnom dramom pod nazivom “2:14 h” Davida Paqueta, skupina je željela napraviti predstavu koja se bori protiv zatvaranja očiju pred problemima mladih, te nas tjera da naoštrimo sva osjetila kako bismo probleme na vrijeme prepoznali i reagirali.

Predstava „Ubojstvo u cirkusu“, adaptacija je drame „Clown Car“ Marka Kenneallya, koju je uprizorila  skupina B4 pod umjetničkim vodstvom Tanje Novak. Riječ je zapletu nastalom na duhovitom spoju krimića i klaunerije koji nas vodi kroz labirint nepredvidivih obrata. Kada se u cirkusu dogodi ubojstvo, kroz gegove, vješto isprepletene dijaloge i dinamične izmjene scena, otkrivaju se slojevi klaunskih osobnosti i motivi koji vode ka tajanstvenim ubojicama.

Predstavu „Kod nas doma“, oblikovala je, prema motivima zbirke priča „Kod kuće je najgore“ E. Kishona, dramska skupina C5 pod umjetničkim vodstvom Tanje Novak. Duhovite i humoristične dijaloške forme zapravo su etide iz obiteljskog života u kojima se prepoznaje svatko od nas.

Pod naslovom „Poesis mimesis“ će članovi skupine C3 izvesti kazivanje poezije i monologa na Festivalu dvorišta. Skupina se u travnju ove godine s predstavom „Ivona, Kneginjica od Burgunda“ W. Gombrowicza predstavila na festivalu Assitej na Hvaru, a za završnu produkciju odabrala je istraživanje reprezentacije umjetničkog djela, u njihovu slučaju pjesme, odnosno monologa uz umjetničko vodstvo Tanje Novak.

Klub Europa Media

Umjetnički performans „Dok nismo znali ništa jedni o drugima“ je završni produkt studentske skupine D, a nastao je kao rezultat ovogodišnjeg procesa rada skupine uz umjetničko vodstvo Hane Kunić. Oblikovan je prema fragmentima istoimenog dramskog teksta Petera Handkea, poezije Slavka Mihalića te rečenica izvođača, a bit će izveden na Festivalu dvorišta.

Mladi iz skupine C4 predstavit će se s predstavom „Klub različitih“ koja je inspirirana motivima kultnog filma „The Breakfast Club“ iz 1985. Godine, pod umjetničkim vodstvom Tanje Novak, te suradnicom na scenskom pokretu Sarom Ipša. Zaplet se vrti oko srednjoškolaca koji su subotnje jutro morali provesti po kazni u školskoj knjižnici kako bi napisali eseje na temu „Tko sam ja?“’  Naoko nepomirljiva skupina tinejdžera shvaća da ima puno zajedničkog: kako se izraziti i biti cool a pri tom ne povrijediti druge, kako prihvatiti druge i drugačije, kako podijeliti vlastitu intimu i sačuvati imidž.

Posljednja je na rasporedu, najavljena za 30. lipnja, predstava “Cvinglšus”, skupine C1, pod umjetničkim vodstvom Zvonka Zečevića. Radnja se događa na varaždinskome željezničkom kolodvoru. Kolodvor postaje ne samo fizičko, nego i emocionalno okupljanje uglavnom mladih ljudi koji putuju nekamo za onim životom gdje postoji nada. Isprepleće se dramsko i komično u pokušajima ljudske komunikacije. Sama riječ cvinglšus predstavlja zagonetno nešto koje obećava napredak, kako u tehničkom, tako i u društvenom kontekstu.

Djeca i mladi i ove su godine uložili svoje srce i dušu pohađajući Kazališni studio mladih i kreirajući nabrojene predstave. Završne produkcije Kazališnog studija mladih nisu samo rezultat njihovog rada već i vođenja stručnih dramskih pedagoga koji su ih podupirali i poticali na svakom koraku. Stoga, ne propustite priliku da pogledate dio  čarobnog kazališnog iskustva koje započinje 25. svibnja u Klubu Europa Media, a završava 30. lipnja.

Detaljne informacije o datumima izvedbi pronađite na webu HNK Varaždin: https://www.hnkvz.hr/raspored/

Najnovije